U Zemuniku završilo selekcijsko letenje za vojne pilote

U Eskadrili aviona (EA) 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO-a) u vojarni Zemunik, u petak, 23. listopada 2015. završilo je sekcijsko letenje na avionu ZLIN 242L za kandidate iz sustava Oružanih snaga Republike Hrvatske (OS RH).

Riječ je o vojnicima i časnicima iz postrojbi OS RH koji su iskazali interes da postanu vojni piloti. Ovo je treći po redu ciklus pribavljanja leta
čkog osoblja izvan redovitog projekta „Kadet“. S obzirom da polaznici već imaju završene fakultete i temeljnu Časničku školu, vremenski period od njihovog selekcijskog letenja do promocije u vojne pilote znatno je kraći.

Voditelj selekcijskog letenja, ujedno i vođa akrobatske grupe „Krila Oluje“ pukovnik Damir Barišić na završetku obuke izrazio je zadovoljstvo što je selekcijsko letenje provedeno u zadanom roku, kao i zadovoljstvo čnjenicom da je svih devet kandidata, u okviru dozvoljenog naleta, dostiglo postavljene standarde što su i prezentirali tijekom ispitnih letova. Nastavak njihove letačke obuke u Eskadrili aviona na avionu ZLIN 242L
planiran je već u ožujku iduće godine.

Konačnu ocjenu prolaznosti kandidata donijet će stručno povjerenstvo sastavljeno od nastavnika letenja, ispitivača, voditelja obuke, vojnog psihologa i liječnika, a polaznici koji zadovolje kriterije selekcijskog letenja pristupaju teorijskoj nastavi i polaganju stručnih predmeta koji se također organiziraju u vojarni u Zemuniku.



Vijesti