Završen međunarodni tečaj obuke u gašenju šumskih požara

U 93. zrakoplovnoj bazi (zb) Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO-a) u vojarni Zemunik, u četvrtak 22. listopada 2015. godine, završio je međunarodni tečaj obuke u gašenju šumskih požara za vatrogasce iz Države Izrael.

Letačke posade Eskadrile transportnih helikoptera (ETH) 93. zb pružile su potporu kroz angažman helikoptera Mi-8 MTV, a nositelj provedbe obuke izraelskih vatrogasaca bila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje.

Za ukupno 18 izraelskih vatrogasaca uvježbavanje se provodilo u vojarni "Knez Trpimir" u Divuljama te na prostoru Rudina iznad Trogira, gdje je kroz pet dana prikazan model, oprema kao i taktički pristupi u gašenja šumskih požara u RH.

Tijekom tečaja, provedena je i združena vatrogasna vježba s vatrogascima grada Kaštela u kojoj je letačka posada helikoptera Mi-8 MTV pružala potporu u desantiranju i prijevozu vatrogasaca i opreme na područje požarišta. Zadnjeg dana tečaja, gosti iz Izraela, posjetili su Protupožarnu eskadrilu u vojarni Zemunik gdje su se upoznali s mogućnostima i načinom uporabe aviona Canadair CL-415 u gašenju šumskih požara.

Kapetan posade helikoptera Mi-8 MTV bojnik Stjepan Stepić tom prilikom istaknuo je: "Bilo je izuzetno dinamično jer smo sve radnje s helikopterom proveli u samo dva dana, a uz to izraelskim vatrogascima ovo je bilo prvo iskustvo tako da smo uz dobru teorijsku pripremu uložili maksimalan napor kako bi uspješno ovladali svim tehnikama kada zemaljski vatrogasci koriste helikopter u dolasku  na požarište. Djelovali smo u uvjetima jačeg vjetra što zahtjeva dobru obučenost i osposobljenost letačke posade, ali i odličnu koordinaciju s pripadnicima Državne uprave za zaštitu i spašavanje kako bi sve proteklo bez ugrožavanja sigurnosti letenja i osoblja koje sudjeluje na obuci“.

Pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika RH Mladen Vinković kazao je kako su vatrogasci iz Izraela iznimno zadovoljni što su mogli upoznati hrvatsku taktiku i postupke gašenja požara na otvorenom prostoru. "Predstavili smo zajednički rad pripadnika Oružanih snaga i Državne uprave za zaštitu i spašavanje uz uporabu zračnih protupožarnih snaga pokazavši visoku profesionalnost i stručnost u provedbi ove aktivnosti", istaknuo je zapovjednik Vinković.



Vijesti