Promaknuća, odlikovanja i pohvale za doprinos u OS RH

U Domu HV-a "Zvonimir" u Zagrebu danas, u petak, 3. lipnja 2016., održana je svečanost uručivanja odlikovanja i promaknuća, pohvala i nagrada djelatnicima Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH povodom 25. obljetnice formiranja Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Svečanosti su nazočili ministar obrane Josip Buljević, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, zamjenik ministra obrane Tomislav Ivić,  glavni inspektor obrane general bojnik Slaven Zdilar, ravnatelj Vojno sigurnosno obavještajne agencije brigadni general Ivica Kinder,  visoki vojni i civilni dužnosnici, djelatnici MORH-a i Oružanih snaga i drugi.
Ministar Buljević u svom je obraćanju istaknuo kako su današnja priznanja, odličja, nagrade i promaknuća samo znak da rad djelatnika Ministarstva obrane i pripadnika OS RH na izgradnji pobjedničkih Oružanih snaga nije ostao nezapažen.

"Nastavili ste ono što je većina od vas započela u danima ponosa i slave, tijekom Domovinskog rata. Tada ste za Hrvatsku davali sve, znajući kako jedino o vama ovisi hrvatska sadašnjost i hrvatska budućnost" rekao je ministar te zahvalio svima koji su odgovorno i predano obavljali svoj posao.

"Smatram da uvijek treba pronalaziti one zdrave motive, ono domoljublje, uložiti energiju i trud koji vode prema ostvarivanju svih zahtjevnih zadaća“, zaključio je ministar Buljević.
Načelnik GS OS RH general zbora Mirko Šundov rekao je kako vojni poziv prije svega znači služenje narodu, državi i sustavu, te kako treba uložiti puno truda, napora i zalaganja kako bi uspješno obavljali svoje zadaće.
"Nastavit ćemo i dalje razvijati naše Oružane snage, da one i dalje budu jedna od najcjenjenijih i temeljnih institucija u Republici Hrvatskoj na ponos svih nas, naših obitelji i djece te Republike Hrvatske koju predstavljamo i izvan naših granica. I tako vjerujem kako će ova odlikovanja biti dobra motivacija za daljnji rad te poticaj da i dalje budemo uzorni u službi i našem radu", zaključio je general Šundov.

Predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović promaknula je u viši čin ukupno 299 pripadnika (od toga 30 časnica i 269  časnika) iz Ministarstva obrane i Oružanih snaga.

Predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga svojom odlukom od 25. svibnja 2016. za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu i u iznimnim okolnostima u miru, Redom hrvatskog trolista odlikovala je pukovnika Eniza Jakšića.

Redom Hrvatskog pletera za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i  dobrobiti njezinih građana odlikovani su pukovnik Igor Šipušić, bojnici Krasnodar Brlečić, Damir Jembrek i Zlatko Plepelić.

Ukupno 3.787 pripadnika i pripadnica Oružanih snaga odlikovano je Spomenicom domovinske zahvalnosti za časnu i uzornu službu.
Odlukama Predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga od 16. i 25. svibnja 2016. godine redovno i izvanredno u čin brigadira i kapetana bojnog broda promaknuto je 28 pukovnika i 2 kapetana fregate.

Na 25. obljetnicu formiranja Oružanih snaga 281 pripadnik i pripadnica Oružanih snaga puni 25 godina časne i uzorne službe.



Vijesti