U vojarni Zemunik održana Sv. misa povodom 15. godišnjice vojne biskupije

U kapelici Vojne kapelanije "Svetog Gabrijela Arkanđela" u vojarni Zemunik danas, 26. travnja, služena je Sveta misa u povodu 15. obljetnice osnutka i djelovanja Vojne biskupije u RH.


U nazočnosti pripadnika postrojbi Oružanih snaga RH smještenih u vojarni Zemunik misu je predvodio dekan Splitskog vojnog dekanata i kapelan zemuničke kapelanije o. Ivo Toplaović.

Podsjetivši na povjesnicu i hod od utemeljenja Vojnog dušobrižništva u Hrvatskoj vojsci do danas otac Topalović je istaknuo kako su u skladu s Ugovorom između Svete stolice i Republike Hrvatske o dušobrižništvu katoličkih vjernika pripadnika oružanih snaga i redarstvenih službi pripadnika RH uspostavljene Vojne kapelanije u svim sastavnicama Hrvatske vojske i policije koje pružaju duhovnu skrb i prate hrvatske vojnike, dočasnike i časnike u Domovini i mirovnim misijama u svijetu. Na zadarskom prostoru i prije službene uspostave kapelanije više svećenika tijekom Domovinskog rata bilo je uz hrvatske barnitelje (don Srećko Petrov, fra Andrija Bilokapić, fra Joakim Gregov, don Tomislav Baričević).

"U svojim molitvama i zahvali Bogu prvo se sjetimo svih naših branitelja koji su bili dar Domovini, onih poginulih u ratu, te onih umrlih u poraću. Ovo pouskrsno vrijeme nudi nam rješenja i odgovore da sve ono oko čega se trudimo i darujemo ima nagradu-nagradu Uskrsa. Krist je uskrnuo radi nas, stoga je Uskrs naš put  i vrijeme koje trebamo „obući“ dobrim djelima, molitvama i ljubavi jednih za druge. Neka nas Uskrsli vodi na tom putu, a mi budimo svjedoci kako se svjetlo tog Uskrsa ne ugasi", naglasio je kapelan Topolavić.

Ovo je ujedno početak priprema za obilježavanje 15. obljetnice osnutka mjesne vojne kapelanije u vojarni Zemunik osnovane na dan smrti blaženog Alojzija Stepinca 10. veljače g. 1998. kada je za prvog kapelana imenovan don Tomislav Baričević. Don Tomislav je bio začetnik mnogih projekata unutar kapelanije, uređenja prostora i stvaranja programa po kojima i danas kapelanija živi i radi. Od 1. rujna 2004. godine na mjesto kapelana imenovan je sadašnji vojni kapelan pater Ivo Toplavić, član Družbe Božje Riječi.



Vijesti