Hrvatski AVPD tim donirao hranu dječjem domu u Keniji

Pripadnici hrvatskog Autonomnog tima za zaštitu brodova (AVPD), razmješteni u EU NAVFOR operaciju "Atalanta" sredinom ožujka 2015. godine, donirali su 144 paketa cjelodnevnih suhih obroka dječjem domu "Košnica" u afričkom selu Timbwaniju u Keniji.

Hrvatski AVPD tim broji 12 članova, od kojih je 10 pripadnika Hrvatske ratne mornarice (HRM), te po jedan pripadnik Zapovjedništva za potporu (ZzP) i Zapovjedništva specijalnih snaga (ZSS). Tim osigurava brod MSM Douro, koji u okviru Svjetskog programa za hranu (World Food Programme) prevozi humanitarnu pomoć stanovništvu istočne Afrike.

Zbog učestalih piratskih napada na brodove koji prevoze hranu za pomoć Somaliji u okviru Svjetskog programa za hranu, sklopljen je sporazum između Organizacije Ujedinjenih naroda i Europske unije kojim snage Europske unije u operaciji "EU NAVFOR Somalia - Atalanta" štite UN brodove koji prevoze humanitarnu pomoć.

Autonomni hrvatski tim nalazi se u operaciji od prosinca 2014., a njegov povratak u Hrvatsku se očekuje krajem travnja 2015. godine.



Vijesti