Kadeti OS RH na zimskom kampu u Delnicama

Kadeti devetog i desetog naraštaja Kadetske bojne Časničke škole Hrvatskog vojnog učilišta „Petar Zrinski“, sudjelovali su od 23. veljače do 6. ožujka 2015. godine na Zimskom kampu 2 u vojarni "Drgomalj" u Delnicama.

Na kampu je sudjelovalo 39 kadetkinja i kadeta pod vodstvom zapovjednika Kampa prvog dočasnika Kadetske bojne časničkog namjesnika Mihaela Brindzeja te voditeljima kadeta, stožernog narednika Krešimira Maslaća i narednika Krešimira Zrnića. Na kampu je sudjelovao i pripadnik Oružanih snaga SAD-a satnik Brian A. Devlin, koji je kadetima prenio svoja iskustava iz područja preživljavanja. Cjelokupnu obuku s kadetima proveli su pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga.

Radi se o obuci kojom se kadeti obučavaju naprednim tehnikama skijanja, te osnovnim vještinama i tehnikama nužnim za uspješno djelovanje i preživljavanje u ekstremnim zimskim uvjetima.

Obuka se sastoji od teoretskog i praktičnog dijela, a obuhvaća vještine i tehnike snalaženja u planinama, topografije, gađanja, prve pomoći, alpinizma, kretanja u planinsko-zimskim uvjetima, improvizirana skloništa, obuku preživljavanja u zimskim uvjetima, boravak u planinsko-zimskim uvjetima te motoričke pripreme za sve sudionike kampa.

U sklopu kampa proveden je i završni dio vježbe "SITEX", tijekom koje su kadeti koristili tehnike kretanja po snijegu, prelaska borbenog područja te uspostave i osiguranja patrol baze.

Ova obuka ujedno predstavlja i zadnju obuku Kadeta tijekom njihovog školovanja u programu Kadet i objedinjuje sve naučene vještine i sposobnosti kroz tri godine programa.



Vijesti