Uvježbavanje posada protupožarnih aviona u Divuljama

Posade i piloti protupožarnih aviona HRZ i PZO-a, Canadair CL-415 i Airtractor AT-802 A Fire Boss, započeli su u utorak 26. kolovoza 2014. uvježbavanja sidrenja i izlaza aviona na ulazno-izlaznoj stazi u vojarni „Knez Trpimir“ u Divuljama.

Riječ je o aktivnosti kojom se posade osposobljavaju za primjenu procedura i postupaka u situacijama kada je kanader i airtractor potrebno usidriti na vodenim površinama te provesti izravan izlaz iz mora na stajanku betonskom stazom koja je se nalazi u Divuljama.

Prema riječima zapovjednika Protupožarne eskadrile, bojnika Davora Turkovića, uvježbavanja se provode za članove posada i pilote koji još nisu iskusili postupke sidrenja i izlaza na „rampi“ u Divuljama te za trening posada koje nakon određenog vremena „osvježavaju“ ovu sposobnost. Turković je dodao kako zbog bitno smanjenog angažmana u akcijama gašenja požara u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni, eskadrila kroz ovakve obučne aktivnosti održava i podiže osposobljenost članova posade na oba tipa protupožarnih aviona, a tako i sveukupnu sposobnost eskadrile.

Zrakoplovi HRZ i PZO-a u ovoj su godini sudjelovali u gašenju 10 požara, pri čemu su ostvarili ukupno 472 leta, dok je na požarišta ispušteno ukupno 2 313 tona vode. U usporedbi sa prethodnim godinama, broj požara koje su gasile zračne snage do 26. kolovoza 2013. iznosio je 105., odnosno do 26. kolovoza 2012. zabilježeno je 391 požarište.

 

 

 



Vijesti