Letačke posade HRZ i PZO-a sudjelovale u tri akcije traganja i spašavanja

Posade Eskadrile transportnih helikoptera  (ETH) 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a su tijekom vikenda, od petka, 8. kolovoza do nedjelje, 10. kolovoza 2014., bile  angažirane u tri akcije traganja i spašavanja.


Od tri akcije traganja i spašavanja, prva je krenula u subotu, 9. kolovoza 2014., a tragalo se za nestalim Poljakom na području Biokova, helikopterom Mi-8 MTV.

 Uz pretraživanje terena iz zraka, posade su prevezle i 15 pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS-a) iz Baške Vode do vrhova Biokova.

Za nestalim Poljakom letačke posade tragale su i prethodnih dana, te pružale potporu u zračnom transportu spašavatelja HGSS-a i pasa tragača na prostoru Biokova. Potraga i dalje traje, a posade su u zraku provele sveukupno šest sati i prevezle oko 50 gorskih spašavatelja.

Druga akcija također je započela u subotu, 9. kolovoza 2014., odmah po slijetanju posade sa Biokova, a tragalo se za nestalim hrvatskim roniocem u akvatoriju Visa. Kroz nešto više od tri sata pretraživao se prostor Paklenih otoka, južne strane otoka Hvara, Palagruže, sjeverne strane Korčule, Vela Luka, Lastovo i Rt Pelegrin, a u potrazi su sudjelovala i četiri spašavatelja HGSS-a.

Za traganje za nestalim roniocem, uz helikopter korišten je i avion Pilatus PC-9M iz Obalne straže, koji je u tri dana u pet navrata pretraživao šire područje Visa, pri čemu su posade Pilatusa provele 11 sati u traganju, koje se i dalje nastavlja.

Treća akcija potrage okončana je u nedjelju, 10. kolovoza 2014. uspješnim spašavanjem ozlijeđenog hrvatskog planinara s vrha Kabal na Mosoru. U akciji izvlačenja planinara i prijevoza do KBC-a Split sudjelovalo je i šest pripadnika HGSS-a.

Letačke posade ETH 93. zb HRZ i PZO-a sveukupno su u ovoj godini imale 14 akcija traganja i spašavanja, pri čemu su sudjelovale u spašavanju šest osoba, a pri tome su prevezle i oko 120 pripadnika HGSS-a i MUP-a.



Vijesti