Započeo novi ciklus selekcijskog letenja

U Eskadrili aviona (EA) 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO-a) u vojarni Zemunik,  u utorak,  29. rujna 2015. godine započelo je sekcijsko letenje na avionu ZLIN 242 L za devet polaznika iz sustava Oružanih snaga RH koji su se prijavili za obuku vojnih pilota.

Ovo je treći po redu naraštaj polaznika izvan projekta „Kadet“, a riječ je o vojnicima i časnicima koji su raspoređeni u postrojbe Oružanih snaga Republike Hrvatske (OS RH) i koji su iskazali interes da postanu vojni piloti.

Polaznici koji zadovolje kriterije selekcijskog letenja pristupit će teorijskoj nastavi i polaganju stručnih predmeta,  a nakon toga je planirano da slijedeće godine  započnu s temeljnom obukom na avionu ZLIN-242 L.

Voditelj selekcijskog letenja i vođa akrobatske grupe „Krila Oluje“ pukovnik Damir Barišić, kekao je kako je riječ o mladim časnicima i vojnicima koji su nakon završenih fakulteta spremni krenuti u još jedan novi izazov, a to je postati vojni pilot. Za razliku od standardnog modela odabira vojnih pilota kroz projekt "Kadet", kroz ovaj model budući vojni piloti se odabiru na način da se unutar Oružanih snaga selektiraju motivirani i prijavljeni kandidati koji zadovoljavaju sve tražene kriterije. Barišić je pojasnio kako nakon prijave i liječničkog pregleda, kandidati prolaze selekcijsko letenje, a zatim moraju odslušati i položiti teorijsku nastavu koja im  pruža nužno teorijsko predznanje kako bi mogli započeti sa temeljnom letačkom obukom.

Nakon temeljne letačke obuke na Zlinu-242 L, kandidati se prema sposobnostima i potrebama sustava upućuju na daljnju obuku za pilote helikoptera (Bell 206B) ili pilote aviona (PC-9M). Budući da kandidati koje se odabiru kroz ovaj model, u pravilu, već imaju završen fakultet tehničkog smjera, kao i Temeljnu časničku izobrazbu, vremenski period od njihovog selekcijskog letenja do promocije je znatno kraći.

Poručnik Marko Čepo koji je završio Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, rekao je kako su dojmovi s prvog leta vrlo pozitivni.„Osjećao sam ponos jer mi je nastavnik letenja vođa „Krila Oluje“ i to je nešto što mi daje poseban motiv i čast što ću prve letačke korake učiti od najboljih hrvatskih vojnih pilota“.

Vojnik Petar Stanić završio je Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti u Mostaru. Istaknuo je kako mu je pružena prilika ostvariti san i postati vojni pilot. „Služiti Domovini je čast i to je ono zbog čega sam u Oružanim snagama“.



Vijesti