Helikopterska posada u akciji spašavanja na Hvaru

Posada Eskadrile transportnih helikoptera  (ETH) 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO sa helikopterom MI-8 MTV u utorak, 22. rujna 2015. bila je angažirana u akciji spašavanja unesrećene osobe s prostora utvrde Tor iznad Jelse na otoku Hvara.

U koordiniranoj akciji zajedno sa pripadnicima Hrvatske gorske službe spašavanja najprije su iz helikoptera užetom spuštena dva spašavatelja, a nakon toga unesrećeni je izvučen i prebačen do nogometnog igrališta u Jelsi, te je vojnim helikopterom prevezen do KBC-a Split.

Kapetan posade helikoptera  natporučnik Davor Furčić rekao je kako se akcija spašavanja odvijala na nepristupačnom terenu, stoga je jedino rješenje bilo izvlačenje helikopterom.

„Unesrećeni se nalazio uz utvrdu, uz njega su bili lokalni vatrogasci, no nije bilo druge mogućnosti nego organizirati akciju izvlačenja tehnikom „fix-line“. Nakon uspješnog izvlačenja sletjeli smo na nogometno igralište i dalje ga transportirali do splitskih Firula“, istaknuo je Furčić.

Posadu ETH koja je sudjelovala u akcije spašavanja činili su kapetan natporučnik Davor Furčić, kopilot poručnik Marko Filipović-Grčić i tehničari letači časnički namjesnik Leonardo Dumanić i stožerni narednik Velimir Bešić.

Ovo je bila 17. akcija potrage i spašavanja pripadnika Eskadrile transportnih helikoptera iz Divulja.



Vijesti