Krila Oluje predstavila program nastupa u 2016.

Akrobatska grupa „Krila Oluje“, koja djeluje u sastavu Eskadrile aviona 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO), predstavila je danas, u srijedu,11. svibnja 2016., u vojarni „Zemunik“ letački program nastupa za sezonu 2016.

Ovogodišnji program sadrži 23 elementa u trajanju 24 minute, a upotpunjen je s potpuno novim elementima među kojima je i kovit u paru kojeg „Krila Oluje“ izvode po prvi puta, a prava je rijetkost i u svjetskim pojmovima akrobatskog letenja.

Ovaj je manevar poseban po tome što se kovit, kao rotacija aviona oko sve tri osi, uvijek izvodi pojedinačnim avionom te je njegova izvedba u bliskoj formaciji nova posebnost akro-programa „Krila Oluje“.
U program su ponovno uključeni i negativni zaokret u romb formaciji i prelazak iz pozitivne u negativnu petlju u formaciji što cjelokupnom  programu podiže atraktivnost i predstavlja novi iskorak za „Krila Oluje“ kojima je ovo dvanaesta sezona nastupa.

„Krila Oluje“ će u 2016. nastupati u formaciji od šest aviona Pilatus PC-9M, a u sastavu akrobatske grupe su:  vođa akrobatske grupe i zamjenik zapovjednika Eskadrile aviona pukovnik Damir Barišić, prvi lijevi pratitelj satnik Ivan Anđić, prvi desni pratitelj natporučnik Goran Grgić, repni pratitelj natporučnik Darko Belančić, dok su poručnik Denis Živaljić i satnik Zvonimir Mravunac  vanjski lijevi i desni pratitelji.

Nakon predstavljanja letačkog programa „Krila Oluje“, zapovjednik 93. zb HRZ i PZO-a brigadir Karol Lučan čestitao je članovima grupe na izvrsno uvježbanom programu i istaknuo kako će grupa i u ovoj godini biti snažan promotor pilotskog poziva i sposobnosti OružanIh snaga RH na domaćim i međunarodnim nastupima.

Vođa grupe Krila Oluje pukovnik Damir Barišić rekao je kako je ponosan na pilote grupe i da s punim povjerenjem gleda na budućnost „Krila Oluje“. „Mladi piloti apsolutno zaslužuju povjerenje i poštovanje. Uvježbali su vrlo zahtjevne elemente po kojima je i grupa svrstana u sam vrh svjetskog akrobatskog letenja. Treba im i dalje pružiti priliku, a uloga nas starijih i iskusnijih pilota je voditi ih, usmjeravati i biti potpora, a sutra su oni sposobljavati nove naraštaje vrhunskih vojnih pilota“, naglasio je pukovnik Barišić . Najavio je i kako s nestrpljenjem očekuju nastup na međunarodnom aeromitingu u Ujedinjenom Kraljevstvu koji je najprestižnija i najveća svjetska vojna zrakoplovna manifestacija po broju sudionika, koja okuplja predstavnike većine svjetskih ratnih zrakoplovstava, a 2003 godine ušao je i u Guinness-ovu knjigu rekorda zbog 535 zrakoplova u programu aeromitinga.

Akrobatska grupa "Krila Oluje" prvi je put predstavljena javnosti 5. kolovoza 2005. u Kninu povodom obilježavanja 10. obljetnice VRO "Oluja" po kojoj je i dobila ime. Od kraja iste godine grupa leti u sastavu od pet aviona, a prvi let u sastavu od 6 aviona grupa je izvela 2009. Današnja prezentacija "Krila Oluje"  je njihov 117. nastup (76 domaća i 41 inozemna), a  grupa je do sada  prezentirala program u trinaest zemalja svijeta (Rumunjska, Slovenija, Mađarska, Njemačka, Austrija, Češka, Slovačka, Belgija, Italija, Turska, Poljska, Danska, Švicarska).

Premijerni ovogodišnji međunarodni nastup je na Royal International Air Tatoo (RIAT) u Zrakoplovnoj bazi u Fairfordu u Ujedinjenom Kraljevstvu od 7. do 11. srpnja 2016. godine.



Vijesti