Prvi samostalni letovi omanskih pilota u bazi Zemunik

Prva skupina od ukupno osam polaznika četvrtog naraštaja pilota Omanskog kraljevskog zrakoplovstva RAFO (Royal Air Force of Oman) koji se školuju u Eskadrili aviona (EA) 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku uspješno je u petak 21. travnja 2017.  izvela  prve samostalne letove na avionima Pilatus PC-9M.

Samostalni letovi obuhvaćaju po tri školska kruga iznad piste u Zemuniku, a njihovu izvedbu prate nastavnici letenja. Prethodno su svi polaznici obuke odradili ispitne letove uz vodstvo ovlaštenih ispitivača letenja.

Tom prigodom voditelj obuke bojnik Robert Ribarić istaknuo je kako su samostalnim letovima polaznici obuke iz Sultanata Oman  potvrdili samostalnost i spremnost u nastavku školovanja kroz razdjel akrobatskog letenja. "Ovo je trenutak koji osigurava nastavak obuke kroz akrobatsko letenje nakon kojeg je planirano ponovno polaganje ispitnih letova i samostalno upravljanje avionom", rekao je bojnik Ribarić.

Ovaj ciklus obuke obuhvaća pet razdjela letenja: temeljno i akrobatsko, navigacijsko, instrumentalno, noćno i grupno letenje i na kraju razdjel presjeka svih segmenta obuke. Cilj obuke omanskih pilota u Zemuniku je osposobiti ih za prijelaz na slijedeći tip aviona u njihovoj obuci u Omanu. Do sada je kroz tri naraštaja školovanje u bazi Zemunik završilo 30 omanskih pilota.



Vijesti