Bojno gađanje iz helikoptera kod Knina

Polaznici 9. tečaja zajedničke hrvatsko-češko-mađarske obuke savjetodavnih timova zrakoplovstva (Air Advisory Team Pre-deployment Training Course, 9. AAT PTC) proveli su u petak, 13. veljače 2015. bojno gađanje iz zraka na zemaljske ciljeve na vojnom poligonu "Crvena Zemlja" kod Knina.

Gađanje je provedeno iz hrvatskog helikoptera MI-171 Sh sa puško-strojnicama M-84 (PKT), a sudjelovali su češki i mađarski bočni strijelci.

Gađanjem iz zraka postiže se potrebita razina koordinacije za zajedničko djelovanje pilota, tehničara letača i bočnih strijelaca za savjetodavne zadaće u području operacija.

Time se naglašava i uloga bočnih strijelaca koji uz aktivnu samoobranu posade i helikoptera imaju i zadaću osmatranja prometa u zraku, kao i mogućih prijetnji o kojima na vrijeme upozoravaju kapetana posade čime se postiže veća sigurnost djelovanja cijele multinacionalne posade. Uz koordinaciju i uvježbavanje taktičkih radnji važan segment je i suglasje u komunikaciji na engleskom jeziku te standardiziranje postupaka u radu posada.

Tečaj se provodi u 93. zrakoplovnoj bazi HRZ i PZO u vojarni Zemunik od 2012. godine, a zajednički su ga osmislili hrvatski i češki timovi uz savjetodavnu potporu europskog zapovjedništva snaga za specijalne namjene SAD-a (SOCEUR) te je prihvaćen i uvršten kao dio projekta unutar NATO inicijative "Smart Defence".



Vijesti