Zahvalnice Eskadrili transportnih helikoptera 93. zb HRZ i PZO

Eskadrili transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO dodijeljena je  zahvalnica za doprinos u razvoju i unaprijeđenju Državnog informacijskog i komunikacijskog sustava zaštite i spašavanja 112.

Zamjeniku zapovjednika ETH satniku Stjepanu Joviću zahvalnicu je uručio ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadran Perinić u srijedu, 11. veljače 2015., na svečanosti koja se održala u Novinarskom domu u Zagrebu, prigodom obilježavanja Dana jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112 i 10. godišnjice korištenja broja 112 u Republici Hrvatskoj.

Eskadrila transportnih helikoptera smještena je u vojarni „Knez Trpimir“ u Divuljama kod Splita. Uz sudjelovanje u mirovnim misijama u Afganistanu i Kosovu eskadrila provodi hitne medicinske letove u suradnji sa medicinskim timovima Ministarstva zdravlja, akcije traganja i spašavanja za nestalim osobama zajedno s Hrvatskom gorskom službom spašavanja te pruža potporu u prevoženju stradalih s nepristupačnih terena. Također, s helikopterima Mi-8 MTV sudjeluje i u akcijama gašenja požara iz zraka kao i prevoženja vatrogasaca i opreme do požarišta.

Letačke posade iz Divulja od uspostave broja 112 u RH u zadnjih 10 godina sveukupno su prevezle 3 756 pacijenata.

Također, eskadrili je uručena i zahvalnica Planinarskog društva Paklenica iz Zadra za sudjelovanje u akciji Zelena čistka kao i dopremi materijala za gradnju Planinarske kuće na lokaciji Vlaški grad na Velebitu.



Vijesti