Obuka novih članova Krila Oluje

U Eskadrili aviona 93. zb HRZ i PZO-a u vojarni Zemunik, od 10. veljače 2015. nastavlja se obuka vojnih pilota, koji se osposobljavaju za letenje u akrobatskoj grupi "Krila Oluje".

Nastavnici letenja u Eskadrili aviona satnik Ivan Anđić i natporučnik Darko Belančić, obučavaju se kao novi članovi Krila Oluje, a do sada su bili demopilot i komentator u akro grupi Krila Oluje.

U sklopu osnovne obuke uvježbava se letenje u paru, trojci i elemente koje grupa Krila Oluje izvodi u svom nastupu, a nakon osnovne obuke, nastavlja se s uvježbavanjem letačkog programa grupe.

Piloti odabrani za akrobatsku grupu, prije početka osnovne obuke u grupi prolaze obuku za pojedinačne demo nastupe, te skupljaju iskustvo kroz nastupe na domaćim i međunarodnim aeromitinzima. Svaki novi član u grupi počinje letjeti na poziciji prvog pratitelja. Kroz letove ih vodi vođa akrobatske grupe bojnik Matija Vrđuka, a nastavnici u obuci su im ostali članovi akrobatske grupe.

Natporučnik Belančić objasnio je kako je proces obuke definiran, te je točno propisano koliko je sati naleta potrebno da se usvoji svaki pojedini element.

Kod letenja u grupi odgovarate za sve članove  grupe. Traže se brzi, precizni, pravovremeni pokreti i to sve na velikim opterećenjima pri velikim brzinama, čestim promjenama brzine", istaknuo je satnik Ivan Anđić na početku obuke.



Vijesti