Završna planska konferencija vježe "ŠTIT 15"

U vojarni "Zemunik" u Zadru od 10. do 12. veljače 2015. godine održana je  Završna planska konferencija međunarodne vojne vježbe bojevog gađanja ciljeva u zračnom prostoru "ŠTIT 15", koja će se održati u travnju 2015. godine, na vojnom poligonu "Rt Kamenjak", Premantura kod Pule.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici Glavnog stožera OS RH, Zapovjedništva i postrojbi Hrvatske kopnene vojske, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, Hrvatske ratne mornarice, Zapovjedništva za potporu te predstavnici Oružanih snaga Republike Slovenije. Kao časnik za provedbu vježbe konferenciju je vodio brigadni general Blaž Beretin, zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu "Fran Krsto Frankopan" a između slovenske i hrvatske strane dogovoreni su završni detalji Plana vježbe.

Konferenciji je prethodilo izviđanje mjesta provedbe vježbe, vojnog poligona "Rt Kamenjak" a održani su i završni dogovori s predstavnicima Istarske županije, grada Pule i općine Medulin te Javne ustanove "Kamenjak". Prilikom održavanja vježbe planiran je niz kulturnih i sportskih aktivnosti u kojima će zajedno sudjelovati lokalna zajednica i sudionici vježbe.

Ova bilateralna vojna vježba uvrštena je u NATO-ov katalog vojnih vježbi a provodi se u cilju stjecanja uvida u stupanj osposobljenosti i uvježbanosti topničkih i raketnih postrojbi PZO-a u gađanju ciljeva u zračnom prostoru.



Vijesti