Završeno ocjenjivanje prvog hrvatskog AVPD tima za Atalantu

U splitskoj luci Lora je od 28 do 31. srpnja 2014., održano završno ocjenjivanje prvog hrvatskog autonomnog tima (Autonomous Vessel Protection Detachment – AVPD) koji će do kraja ove godine biti upućen u operaciju potpore miru u Somaliji ATALANTA (EU NAVFOR SOMALIA – OPERATION ATALANTA).


Glavni nositelj ove zadaće je Hrvatska ratna mornarica čiji su pripadnici do sada godinama uspješno sudjelovali u operaciji ATALANTA obnašajući časničke dužnosti u Zapovjedništvu pomorske operacije te na brodovima koji se nalaze u području operacije.

Završno ocjenjivanje provedeno je u vojarni „Sveti Nikola“ i na brodu "Faust Vrančić" koji je isplovio iz luke Lora. Tijekom plovidbe su inscenirane i ocjenjivane moguće stvarne situacije, pa su tako brod napadali pirati krećući se u malim, brzim čamcima, a zatim su medicinskim letovima evakuirani ranjenici, spašavani su ljudi iz mora, a tijekom aktivnosti u noći korištena je i oprema Night Vision Gogles (NVG). U dinamičnom i zahtjevnom programu ocjenjivanja su, uz HRM kao nositelja zadaće i ocjenjivače GS OS RH, sudjelovali i pripadnici HRZ i PZO-a, ZzP-a i BSD-a.

Obraćajući se pripadnicima AVPD-a, glavni ocjenjivač tima GS OS RH, brigadir Mijo Kožić naglasio je kako se radi o zahtjevnim, ali i odlično provedenim pripremama te demonstriranoj visokoj razini znanja i spremnosti. "Vi ste prvi hrvatski AVPD tim, idete u novu operaciju OS RH i možete biti ponosni na sve što ste radom postigli i na spremnost koju ste ovdje pokazali", rekao je brigadir Kožić.

AVPD timovi su naoružani, vojni timovi koji postupaju u okvirima međunarodne Operacije potpore miru u Somaliji ATALANTA, a nalaze se na trgovačkim brodovima koji u sklopu World Food Programa (WFP) plove morem ispred obale Somalije i susjednih država te prevoze humanitarnu pomoć i hranu stanovništvu. Vojni tim se nalazi na brodu tijekom plovidbe, u lukama i na sidrištu, a zadaća timova je osiguravanje i maksimalna zaštita broda od piratskih napada, pljački na moru i otmica, te odvraćanje i prevencija tih napada.



Vijesti