Završetak obuke pilota na simulatoru helikoptera Mi-171 u Češkoj Republici

U Ostravi,  u Češkoj Republici,  završena je  obuka  hrvatskih, čeških i mađarskih pilota na simulatoru helikoptera Mi-171,  koja se provodila  od 31. kolovoza do 10. rujna 2015 godine.

Obuka se provodila u sklopu 11. tečaja zajedničke obuke savjetodavnih zrakoplovnih timova (11. AAT PTC- Air Advisory Team Pre-deployment Training Course),  u kojem se multinacionalne posade helikoptera obučavaju za obuku pripadnika Afganistanskog ratnog zrakoplovstva.  
Oružane snage Republike Hrvatske u obuci su sudjelovale s dva pilota helikoptera i dva tehničara letača iz sastava 93. Zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO-a).

Tijekom obuke, posade su  prolazile kroz letačke zadaće,  koje uključuju letenje na velikim visinama, slijetanja na nepripremljene terene pokrivene snijegom ili prašinom, reakcije na otkaze motora i druge izvanredne postupke u različitim fazama leta s naglaskom na taktičkoj komponenti obuke.

Tečaj su zajednički osmislili hrvatski i češki timovi uz savjetodavnu potporu europskog zapovjedništva snaga za specijalne namjene SAD-a (SOCEUR), te je kao takav prihvaćen i uvršten kao dio projekta unutar NATO inicijative "Smart Defense", ("Pametna obrana").





Vijesti