Obilježena 25-a godišnjica hrvatsko-američkih diplomatskih odnosa

Obljetnica 25 godina hrvatsko-američkih diplomatskih odnosa svečano je obilježena u utorak, 11. travnja 2017. godine. Svečanosti su prisustvovali predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier, veleposlanica SAD-a u RH Julieta Valls Noyes i drugi.

Tom prigodom, predsjednica RH  Kolinda Grabar Kitarović istaknula je kako su Sjedinjene Države hrvatski narod uvijek gledale  sa simpatijama i nadama, a one danas na Hrvatsku gledaju kao na sidro stabilnosti u ovom dijelu Europe. „Danas stojimo pred novim političkim i sigurnosnim izazovima i želim naglasiti kako Hrvatska, kao vjerodostojni partner i saveznik SAD-a, visoko vrednuje transatlantsko savezništvo te svoj međunarodni angažman vidi u snažnijoj srednjoeuropskoj suradnji kao vitalnom dijelu konačne europske konsolidacije“, naglasila je predsjednica.


Američka veleposlanica u Hrvatskoj Julieta Valls Noyes u svom je obraćanju rekla da dvije države danas rade na zajedničkoj sigurnosti, blagostanju i vrijednostima, te da nema svaki veleposlanik privilegij raditi s partnerom poput Hrvatske u promicanju takve pozitivne politike.

Inače, Sjedinjene Američke Države najvažniji su strateški partner Republike Hrvatske u području obrane i sigurnosti, a obrambena suradnja predstavlja značajan dio ukupne bilateralne suradnje. Zajedničkim sudjelovanjem u operacijama i misijama  doprinosimo međunarodnoj stabilnosti i sigurnosti, a značajni su i zajednički napori u promicanju stabilnosti u Jugoistočnoj Europi u okviru pomoći NATO-aspirantima i suradnji u okviru Američko-jadranske povelje.

Republika Hrvatska podupire integrirani, multidimenzionalni i sveobuhvatni globalni pristup borbi protiv terorizma. Zajedno sa SAD-om ostaje privržena suradnji i pružanju zajedničkog doprinosa borbi protiv terorizma u okviru kolektivnih napora Globalne koalicije protiv ISIL-a. U tom pogledu Republika Hrvatska i SAD koordiniraju zajedničke napore te se u okviru tog partnerstva ostvaruje operativna suradnja vezano uz logističku potporu održivosti, učinkovitosti i snabdijevanju koalicijskih i savezničkih snaga.

Republika Hrvatska će nastaviti u okviru svojih mogućnosti i sposobnosti pružati doprinos naporima Globalne koalicije za borbu protiv ISIL-a. Pritom Republika Hrvatska pažnju posvećuje, između ostalog, području jugoistočne Europe i pružanju pomoći u jačanju otpornosti i sposobnosti država jugoistočne Europe u borbi protiv terorizma, suzbijanju i sprječavanju radikalizacije i nasilnog ekstremizma te odgovora na izazov stranih terorističkih boraca.



Vijesti