Zapovjednik NATO trening misije posjetio Školu Vojne policije ANA-e

Školu vojne policije ANA-e, smještene u kampu Julien, Kabul, Afganistan, u kojoj je Hrvatska vodeća nacija posjetio je krajem prošlog tjedna zamjenik zapovjednika NATO trening misije u Afganistanu (NTM-A) za međunarodnu sigurnosnu suradnju general bojnik Jan Gabrys sa suradnicima.


S radom ovog uspješnog primjera regionalne suradnje uvaženog gosta je upoznao brigadir Željko Akrap, zapovjednik 4.MP TAT (Vojnopolicijske trenerske savjetničke skupine). Brigadir Akrap se osvrnuo na ulogu OS RH kao vodeće nacije u školi vojne policije, u čijem radu sudjeluju članice Američko- jadranske povelje (A 5) zajedno sa zemljama regije. U radu škole sudjeluju pripadnici oružanih snaga Albanije,Crne Gore, Slovenije, Makedonije te po prvi put Bosne i Hercegovine uz pripadnike OS RH.

Svojim radom i zalaganjem pripadnici MP TAT u suradnji sa značajnim brojem iskusnih dočasnika – instruktora škole vojne policije afganistanske vojske  (ANA MPS) proveli su obučavanje pripadnika  vojne policije u ANA korpusima. Dosada je kroz proces obuke i mentoriranja te tijekom provedbe 7 vrsta tečajeva uspješno prošlo više od 650 vojnika, dočasnika i časnika. Upoznavajući generala Gabrysa s perspektivama ove škole brigadir Akrap je napomenuo kako su pripadnici MP TAT prilagodili i preveli sve bitne doktrinarne dokumente i publikacije koji su temelj za  nastavne planove i programe. Na jezik dari prevedeno je pet novih specijalističkih tečajeva vojne policije čija je provedba planirana u lipnju.

Svoje zapažanje kao primjer u radu kao i svakodnevnu angažiranost pripadnika MP TAT naglasio je i zapovjednik Trenerske savjetničke skupine u Obučnom edukacijskom središtu Afganistanske narodne armije ( ANA ANATEC TAG) latvijski brigadir Ivo Mogilnijis.

General Gabrys je pohvalio sve  predstavnike MP TAT te izrazio zahvalnost za uspješno provedene zadaće. Istaknuo je Školu vojne policije ANA-e  kao j izvanredan  primjer dobre suradnje više zemalja u provedbi projekta u Afganistanu.

Visoki gost posjetio je novu lokaciju škole vojne policije u Darulamanu. Tu ga je dočekao zapovjednik škole afganistanski brigadir Semi Ulah Talash.

General Gabrys se na kraju posjeta  zahvalio brigadiru Akrapu  na gostoprimstvu te njemu i  svim pripadnicima MP TAT zazelio daljnju uspjesnu suradnju u razvoju skole vojne policije.



Vijesti