Satnijsko bojevo gađanje

Na vojnom poligonu Eugen Kvaternik kod Slunja, u petak, 13. travnja pripadnici Satnije za vatrenu potporu 1. motorizirane bojne Vukovi Gardijske motorizirane brigade (GMTBR) provodili su satnijsko bojevo gađanje iz lakog minobacača LMB 120 mm M-75.

Riječ je o redovitoj aktivnosti planiranoj godišnjim naputkom za obuku.  Gađanje se provodilo u skladu s prihvaćenim hrvatskim vojnim normama. Gađalo se na više ciljeva, a započelo je s korekturom na reper (poznatu točku). Nakon toga provedeno je gađanje planiranih ciljeva i gađanje na neplanirane ciljeve.

Inače, glavna zadaća Satnije za vatrenu potporu je pružanje vatrene potpore vlastitoj bojni, a laki minobacači LMB 120 mm M-75 temeljno su naoružanje za pružanje vatrene potpore. Gađanje su osmatrali prednji motritelji iz sastava Satnije za vatrenu potporu koji su upućivali pozive za vatru i provodili korekciju vatre. Ispred GMTBR gađanju je nazočio bojnik Ante Lovrić, časnik za paljbenu potporu u Odsjeku S3 zapovjedništva GMTBR i zapovjednik bojne Vukovi bojnik Milan Sabolić. Voditelj gađanja bio je satnik Dražen Kostelac, zapovjednik satnije za vatrenu potporu. "Gađanje je prošlo odlično. S obzirom na sveobuhvatne pripreme koje su mu prethodile ovako dobro pogotke smo i očekivali. Za uspješno gađanje bitna je dobra sinkronizacija svih komponenti koje u njemu sudjeluju”, istaknuo je satnik Kostelac.



Vijesti