Na HVU održan okrugli stol "Strateški pregled obrane"

Na Hrvatskom vojnom učilištu "Petar Zrinski" je u srijedu, 11. travnja, održan okrugli stol "Strateški pregled obrane" koji je brojnim okupljenim sudionicima, kako iz vojnih tako i iz civilnih društvenih struktura, omogućio raspravu o prijedlogu Strateškog pregleda obrane predstavljenog sredinom ožujka.


Uz pomoćnika ministra obrane RH, Dragana Lozančića, zamjenika načelnika GS OSRH, general pukovnika Slavka Barića, zapovjednika HKoV-a, general bojnika Dragutina Repinca te predstavnike Uprave za obrambenu politiku MORH-a, rasprava je okupila i sudionike s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, Ekonomskog instituta, Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu, Centra za mirovne studije, Transparency Internationala, Instituta za međunarodne odnose, OPSA-e i druge.

U uvodnom obraćanju je Dragan Lozančić, pomoćnik ministra obrane RH, rekao kako su na izradi ovog Strateškog pregleda obrane, jednog od temeljnih dokumenata na području obrane, od sredine 2010. godine radile 22 stručne radne skupine te kako on prati promjene u RH i njenom okruženju. Zamjenik načelnika GS za planove i resurse, general pukovnik Slavko Barić, podsjetio je na važnost Strateškog pregleda obrane kao dokumenta koji utvrđuje smjer i dinamiku razvoja obrambenog sustava te definira potrebne sposobnosti koje OS RH u dolazećem vremenu trebaju  razvijati.

   



Vijesti