Ministar Božinović na obilježavanju 20. godišnjice osnivanja 4. GBR

Svečanom akademijom koja je u četvrtak, 28. travnja, održana u splitskom Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika završen je trodnevni program obilježavanja 20. godišnjice osnutka 4. gardijske brigade.

Akademiji su prisustvovali izaslanik Predsjednika RH, načelnik Glavnog stožera RH, general pukovnik Drago Lovrić; izaslanici predsjednice Vlade, ministar obrane Davor Božinović; ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Tomislav Ivić te Branko Bačić, ministar zaštite okoliša, graditeljstva i prostornog uređenja,  kao i brojni visoki gosti i uzvanici, nekadašnji i sadašnji pripadnici postrojbe, njeni zapovjednici i prijatelji.  
Obraćajući se okupljenima u ime predsjednice Vlade i u ime MORH-a, ministar obrane Davor Božinović je podsjetio kako je vrijeme u kojem je ova brigada nastala, stasala i ispisivala povijest bilo vrijeme obrane samog opstanka, i baš tada „tamo gdje su se pojavile crvene beretke, rađala se nada, jačalo je uvjerenje kako ništa nije nemoguće i kako je dan konačne slobode blizu“. Konačno, zaključio je Božinović , „u mozaik naših hrvatskih postignuća, posebice članstva u NATO-u i europske budućnosti uložena su vaša ostvarenja, vaše rane, životi – i vaše pobjede“.

Načelnik Glavnog stožera RH, general pukovnik Drago Lovrić, pozdravio je prisutne u ime predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika, Ive Josipovića, i podsjetio je na svijetle trenutke i velike pobjede 4. gbr, ali i na gubitke koje je postrojba na svom putu imala: 194 njena pripadnika su položila živote a petorica se smatraju nestalima u obrani domovine.

Ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Tomislav Ivić, govoreći kao izaslanik predsjednice Vlade, istakao je kako želi izraziti zahvalnost i javno odati priznanje svim pripadnicima 4. gardijske brigade i svim braniteljima koji su najzaslužniji za hrvatsku slobodu i neovisnost.

U spomen na sve poginule u slavnoj povijesti ove brigade, vijence su u Spomen kapeli Sv. Križa na Dračevcu položili izaslanik Predsjednika RH, načelnik Glavnog stožera RH,  general pukovnik Drago Lovrić, te u ime Vlade RH ministar obrane Davor Božinović; ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Tomislav Ivić te Branko Bačić, ministar zaštite okoliša, graditeljstva i prostornog uređenja kao i brojna druga izaslanstva županija, gradova i općina.

Na kraju svečane akademije, pripadnici 4. gbr dodijelili su zahvalnice predsjedniku RH, Ivi Josipoviću i predsjednici Vlade, Jadranki Kosor te ih uručili njihovim izaslanicima.

Trodnevni program obilježavanja ovogodišnje, jubilarne obljetnice obuhvatio je brojne sadržaje: otvorena je izložba ratnih fotografija u Galeriji foto-kluba Split; ispred Vile Dalmacija na Mejama otkrivena je spomen ploča u sjećanje na 28. travnja 1991., kada je utemeljena 4. brigada ZNG, kasnije preimenovana u 4. gardijsku brigadu; u vojarni Dračevac održana je prigodna misa zadušnica. Uz potporu Ministarstva branitelja i Gospodarske komore RH, na splitskoj Rivi organizirano je predstavljanje braniteljskih zadruga koje su svoje proizvode izložili na postavljenim štandovima.


Vijesti