Na Braču sahranjen umirovljeni monsinjor Šantić

Umirovljeni generalni vikar Vojne biskupije, monsinjor Josip Šantić, koji je preminuo 8. srpnja, sahranjen je u petak, 11. srpnja 2014., na mjesnom groblju u Postirama na otoku Braču. 

Posljednji ispraćaj mons. Šantića započeo je u crkvi sv. Ivana Krstitelja u Postirama svetom misom koju je predvodio mons. Slobodan Štambuk, hvarski biskup, uz sudjelovanje vojnog ordinarija mons. Jurja Jezerinca, brojnih svećenika hvarske i vojne biskupije, predstavnika Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske te brojnih prijatelja, poštovatelja, članova obitelji i rodbine mons. Šantića.

Izaslanstvo Ministarstva obrane predvodila je zamjenica ministra Višnja Tafra, dok je izaslanstvo Oružanih snaga RH predvodio načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Drago Lovrić, koji je na sahrani mons. Josipa Šantića bio i izaslanik vrhovnog zapovjednika OS RH i predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića. Na posljednjem ispraćaju mons. Šantića prisustvovala je i Klapa Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj“, za čije osnivanje je zaslužan i mons. Šantić.

U svom oproštajnom govoru načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Drago Lovrić je istaknuo kako je na samom početku agresije na Republiku Hrvatsku mons. Šantić odlučno stao uz hrvatske branitelje, vojnike i policajce. „Uz njih ste bez oružja sudjelovali u Domovinskom ratu, proveli ste bezbrojne dane na bojišnicama Velebita, Zadra, Hvara. Bili ste uz naše branitelje kada se branila Domovina, kada se ginulo i stradavalo. Imenovani ste na dužnost generalnog vikara Vojne biskupije te ste na toj dužnosti ostali do odlaska u zasluženu mirovinu“, rekao je general Lovrić dodavši kako je mons. Šantić bio duhovna i ljudska potpora svim pripadnicima Oružanih snaga, svakom vojniku, dočasniku i časniku, svakom službeniku zaposlenom u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama.

Također, general Lovrić je naglasio nemjerljiv doprinos mons. Šantića u afirmaciji hrvatskog vojnika i na međunarodnom planu, osobito sudjelovanjem u brojnim međunarodnim hodočašćima, od kojih je najvažnije ono u Lurdu.

Nakon mise u mjesnoj crkvi mons. Josip Šantić pokopan je na groblju u Postirama na Braču.



Vijesti