Američki i hrvatski inženjerci obnovili školu u Ogulinu

Prigodnom svečanošću u prostorijama osnovne škole "Ivane Brlić Mažuranić" u Ogulinu, danas 10. srpnja 2014., zaključeni su zajednički radovi inženjerijskih postrojbi OS RH i OS SAD-a na obnovi škole.

Riječ je o projektu financiranom američkom donacijom vrijednom 97 000 USD, provedenom partnerstvom SAD-a, Republike Hrvatske, Američkog zapovjedništva za Europu (US EUCOM), Nacionalne garde Minnesote, OS RH i Ureda za obrambenu suradnju pri veleposlanstvu SAD-a u Republici Hrvatskoj.


Većina građevinskih radova koji su započeli 16. lipnja 2014. bila je usmjerena na kompletno uređenje školskog sanitarnog čvora. Posebnom donacijom US EUCOM-a škola je opremljena školskim i uredskim namještajem te sredstvima za provedbu nastave. Radove su izvodila 15-orica pripadnika Inženjerijske pukovnije ZOD-a te 34.-ro pripadnika Nacionalnih gardi Minnesote i Montane.


Svečanom završetku hvalevrijednog primjera bilateralne vojne, te civilno vojne suradnje nazočili su brojni gosti: načenik GS SORH general zbora Drago Lovrić, zamjenica veleposlanika SAD u RH Margaret Nardi, pomoćnik ministra obrane Viktor Koprivnjak, zapovjednik HKoV-a general pukovnik Dragutin Repinc, predstavnici OS RH, SAD-a, lokalnih vlasti i drugi.


Tom je prigodom general Lovrić izrazio zahvalnost vojnicima i američkim partnerima na svemu što su učinili tijekom radova na obnovi škole. "Ovo nije prvi ovakav projekt u Hrvatskoj ni u karlovačkoj županiji i nadam se da ćemo tako i nastaviti. Prijateljstvo između SAD-a i RH-a i naših oružanih snaga je posebno," zaključio  je general Lovrić.
Margaret Nardi je istaknula da je projekt pomogao produbljenju partnerstva dviju vojski i vlada, te poslužio da vojnici razmijene iskustva i uče jedni od drugih.


Predstavnik Karlovačke županije Željko Šančić poručio je vojnim inženjercima da su svojom suradnjom pomogli ne samo Ogulinu i županiji nego i cijeloj Hrvatskoj. "Uz ovakve projekte vidimo da vojska ne služi samo za ratovanje nego i za uspostavljenje prijateljstva i mira," kazao je Šančić.


Ravnateljica OŠ "Ivane Brlić Mažuranić" Anđelka Salopek rekla je da su američki i hrvatski vojnici pokazali profesionalnost na visokoj razini, brinuli o sigurnosti djelatnika i učenika te tako privukli zasluženu pažnju građana Ogulina. "Izvrsnom suradnjom za dobrobit učenika i lokalne zajednice vojnici su svojim domaćinima pružili iskustva koja će dugo pamtiti," zaključila je.



Vijesti