Osposobljavanje za navođenje PP zrakoplova u Zemuniku

U 93. zrakoplovnoj bazi HRZ i PZO u vojarni Zemunik u petak 8. ožujka 2013. godine provedeno je osposobljavanje voditelja intervencija za navođenje protupožarnih zrakoplova.

U stručnom programu osposobljavanja sudjelovali su vatrogasni zapovjednici vatrogasnih zajednica Istarske, Primorsko-goranske, Ličko-senjske, Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije te Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS).

 

Programu osposobljavanja nazočili su ravnatelj DUZS-a Jadran Perinić, načelnik stožera HRZ i PZO brigadir Miroslav Kovač, zapovjednik 93. zrakoplovne baze pukovnik Karol Lučan, glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković te načelnica Učilištva vatrogastva, zaštite i spašavanja  Ljerka Kopričanec-Matijevac.

Pozdravljajući sudionike osposobljavanja, brigadir Kovač istaknuo je da je ovo prvi verificirani stručni oblik osposobljavanja neposrednih rukovoditelja gašenja požara kojim se želi poboljšati sustav vođenja i zapovijedanja te unaprijediti koordinacija zemaljskih i zračnih snaga u gašenju požara. Poseban naglasak brigadir Kovač je stavio na pravilnu i racionalnu uporabu protupožarnih zrakoplova tijekom ovogodišnje protupožarne sezone, a ovakvi oblici osposobljavanja, susreta i kontakata najbolji su način kako to ostvariti i u praksi.

Ravnatelj DUZS-a Jadran Perinić ukazao je na značaj pokrenutog programa stručnog osposobljavanja za područje cijele RH na kojem su zajednički radili stručni timovi DUZS-a, Hrvatske vatrogasne zajednice i Oružanih snaga RH. „Program je iznjedren u formi seminara i vrlo je važno postići interakciju ljudi koji zapovijedaju i vode akcije gašenja požara, a Zemunik je mjesto gdje možemo čuti najstručnija znanja i iskustva o zračnoj potpori koju imamo u gašenju požara“, istaknuo je Perinić te zaključio kako smo unatoč najvećem broju zabilježenih požara tijekom prošlogodišnje protupožarne sezone stizali priskočiti u pomoć i u inozemstvu upućujući naše zračne snage u Bosnu i Hercegovinu i Grčku.

Voditelj Programa osposobljavanja je zapovjednik Državne vatrogasne intervencijske postrojbe i pomoćnik vatrogasnog zapovjednika za priobalje Tomislav Vuko, dok su stručni predavači osposobljavanja voditelja intervencija za navođenje zrakoplova bojnik Davor Turković, zapovjednik Protupožarne eskadrile i satnik Stjepan Jović, pilot iz Eskadrile transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze.

Tijekom godine planirana su još tri ciklusa stručnog osposobljavanja županijskih vatrogasnih zapovjednika i zapovjednika javnih vatrogasnih postrojbi i dobrovoljnih vatrogasnih društava čime će se sveukupno osposobiti oko 150 vatrogasnih voditelja za navođenje protupožarnih zrakoplova Canadair CL-415, Airtractora AT-802 i helikoptera MI-8 MTV .



Vijesti