Tečaj "Survival, Escape, Rescue, Evasion" u Lučkom

Suradnjom HRZ i PZO i snaga američkog zrakoplovstva u Europi (United State Air Forces Europe - USAFE) u vojarni "Lučko" tijekom veljače 2013. godine održana je aktivnost upoznavanja letačkog sastava HRZ i PZO-a s temeljima programa "Survival Escape Rescue Evasion".

Aktivnost je provedena u cilju uvježbavanja pilota i tehničara letača Eskadrile višenamjenskih helikoptera 91. zrakoplovne baze HRZ i PZO za sudjelovanje u međunarodnim vojnim operacijama te pripravnosti za iste u sklopu deklariranih NATO snaga.

Temeljna namjena tečaja je upoznavanje pilota i tehničara letača sa SERE programom i "Personal Recovery" doktrinom u NATO savezu, gdje se procjenjuju mogućnosti i sposobnosti HRZ i PZO, zbog daljnjih usvajanja sposobnosti kao jednog od bitnih čimbenika za sudjelovanje u NATO operacijama.

Tečaj su održali pripadnici 435. Contingency Response Group-a iz Ramsteina, USAFE, koji su polaznike upoznali s načelima NATO SERE i Personal Recovery sustava, odnosno temeljnim postupcima u slučaju izolacije pripadnika oružanih snaga u međunarodnim vojnim operacijama, te postupcima snaga koje provode spašavanje. Uz letačko osoblje na tečaju je aktivno sudjelovala i Bojna za specijalna djelovanja. Ovim tečajem otvorene su mogućnosti daljnje suradnje u kojoj će se u usvajanju SERE programa, te Personal Recovery sposobnosti u HRZ i PZO vrednovati kao temeljne sposobnosti obuhvaćenih ciljevima snaga.   



Vijesti