General Ščuri na NATO konferenciji u Ramsteinu

Zapovjednik HRZ i PZO-a, general bojnik Dražen Ščuri sa suradnicima sudjelovao je na redovitoj konferenciji zapovjednika ratnih zrakoplovstava u okviru NATO Saveza pod nazivom "NATO Air Chiefs' Symposium 2015" koja se održala 5. i 6. veljače 2015. godine u NATO zračnoj bazi Ramstein, SR Njemačka.

Na konferenciji su sudjelovala 24 zapovjednika ratnih zrakoplovstava NATO-a, a vodio ju je zapovjednik NATO zračne komponente (AIRCOM), general Frank Gorenc.
Razgovaralo se o temama implementacije sposobnosti zračne komponente NATO Saveza u skladu sa zaključcima NATO summita u Walesu te ulozi zrakoplovstava u sklopu VJTF („Very-High Readiness Joint Task Force“). U raspravama je potvrđena sposobnost AIRCOM-a u pogledu obuke i opremljenosti, a u cilju doprinosa sustavu kolektivne obrane NATO zemalja. Za sve sudionike u sklopu konferencije održana je i simulacijska vježba. 

U isto vrijeme održan je i prvi susret prvih dočasnika zrakoplovstava NATO Saveza pod vodstvom prvog dočasnika NATO AIRCOM-a, Duncana Hidea. Uz prve dočasnike iz Bugarske, Estonije, Španjolske, Turske i Velike Britanije sudjelovao je i časnički namjesnik Mario Mateljić, prvi dočasnik HRZ i PZO-a.

Prvi dočasnik AIRCOM-a je prezentirao važnost profesionalnog razvoja dočasničkog zbora, mlađih časnika te ulogu prvih dočasnika u okviru NATO-a u skladu sa vizijom Savezničkog zapovjednika za operacije NATO-a (SACEUR-a) s osvrtom na nedavno izdane preporuke o sadržajima sustava izobrazbe dočasnika po razinama („NATO NCO PME Referrence Curriculum“).



Vijesti