13. hrvatski kontingent u misiji KFOR

U mirovnu operaciju NATO-a KFOR (Kosovo Force)na Kosovu, danas, 12. srpnja 2013., ispraćen je prvi dio snaga 13. hrvatskog kontingenta.

Kontingent čine 19 pripadnika OS RH, većinom iz Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Protuzračne obrane s dva višenamjenska helikoptera Mi - 171 Sh., a zapovjednik 13. HRVCON-a u mirovnoj operaciji KFOR je pukovnik Nediljko Puljević.

Ispraćaju 13. kontingenta u misiju KFOR na Kosovu u vojarni "Lučko" HRZ i PZO-a, nazočili su izaslanik zapovjednika HRZ-a i PZO-a, zapovjednik 91. zrakoplovne baze brigadir Darko Brajković i predstavnik Zapovjedno operativnog središta GS OS RH bojnik Milan Čekada. U pozdravnom govoru brigadir Brajković pripadnicima kontigenta poželio je sretan odlazak i povratak iz misije, te izrazio veliko povjerenje u njihovu stručnost i predanost u izvršenje zadaće Operacije KFOR.

Ostali dio snaga 13. kontingenta bit će upućen u područje operacije sljedećih dana, te će se time završtiti potpuna rotacija snaga 12. i 13 kontigenta HRVCON u NATO.

Temeljna zadaća hrvatskog kontingenta u operaciji KFOR, koji je razmješten na području kampa Bondsteel u Ferizaju/Uroševcu, je prijevoz snaga KFOR-a, tereta i VIP osoba, inače, je raspoređen pod izravnim zapovijedanjem zapovjednika operacije, a rotira se svakih četiri mjeseca.

Sukladno Odluci Hrvatskog sabora od 15. srpnja 2008. o sudjelovanju pripadnika OS RH u mirovnoj operaciji NATO-a na Kosovu (KFOR), 1. srpnja 2009. upućen je prvi hrvatski kontingent s 20 pripadnika OS RH i dva transportna helikoptera Mi-17 Sh.



Vijesti