Izaslanstvo MORH-a sudjelovalo na neformalnom sastanku ministara obrana država članica NATO-a i država koje sudjeluju u operaciji ISAF

Izaslanstvo Ministarstva obrane Republike Hrvatske , na čelu s državnim tajnikom Matom Rabotegom, sudjelovalo je u 24.listopada 2007. na neformalnom radnom sastanku ministara obrana država članica NATO-a i država koje sudjeluju u operaciji ISAF. Na sastanku, koji je održan u Nordwijku, Nizozemska, su bili nazočni i predstavnici Ujedinjenih Naroda, Europske Unije i Svjetske banke.


Glavna tema sastanka je bila operacija ISAF u Afganistanu. Države koje sudjeluju u Afganistanu su prezentirale svoja iskustva iz sudjelovanja u operaciji, te iznijele prijedloge za poboljšanje operacije, odnosno cjelokupnog pristupa međunarodne zajednice. Svi sudionici rasprave složili kako je potrebno iskazati još veću dozu jedinstva te ojačati napore u stabilizaciji Afganistana. Brojni su govornici isticali da je potreban sveobuhvatan i koordiniran pristup međunarodne zajednice. Posebno je istaknuta potreba jačanja napora za izgradnju institucija i javnih službi u Afganistanu, gdje su pozvane međunarodne organizacije na jače uključivanje u projekte izgradnje Afganistana.

Hrvatsko izaslanstvo je iskazalo potporu naporima međunarodne zajednice vezanim za stabilizaciju i izgradnju Afganistana. Istaknuto je da hrvatski kontingent, sa svojih 200 pripadnika u ISAF-u, djeluju u potpunosti u skladu s mandatom ISAF, kako je i definirano u rezolucijama Vijeća sigurnosti UN. Saveznici i partneri su upoznati da Hrvatska, u skladu s odlukom Sabora, planira povećati broj pripadnika OS u operaciji do 300 tijekom 2008. godine.



Vijesti