Dan otvorenih vrata u vojarni Zemunik

Obilježavajući 22. obljetnicu osnutka postrojbe, 93. zrakoplovna baza Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane OS RH organizirala je u subotu, 22. ožujka 2014. Dan otvorenih vrata u vojarni Zemunik.

Na tri izložbena prostora prezentirani su eksponati starih aviona i helikoptera, sredstva protuzračne obrane te najzanimljiviji dio na stajanci gdje su bile izložene letjelice na kojima danas lete hrvatski vojni piloti (ZLIN 242 L, Pilatus PC-9 M, Bell 206 B Jet Ranger III, Mi-8 MTV, Airtractori AT 802 A/F i Canadair CL 415).  Po prvi puta posjetitelji su mogli razgledati i američki avion MC-130 Hercules koji se za za ovu prigodu priključio izloženim hrvatskim letjelicama.

Letački program na avionima Zlin-242 L, Pilatus PC-9M, Aitractor AT-802 A/F, Canadair CL-415 i helikopteru Bell-206 B, te presretanje ciljeva u zraku u kojem su, uz Pilatus PC-9M, sudjelovala i dva MIG-a HRZ i PZO-a pratilo je oko 3000 posjetitelja. Također, letački program upotpunila je i akrobatska grupa “Krila Oluje“.

Posjetitelji su tom prigodom na info-pultu mogli saznati kako postati pripadnik Oružanih snaga RH“ te sudjelovati u „Fotoizazovu“ u kojem će se birati naj-fotografije s Dana otvorenih vrata.

Zapovjednik 93. zb pukovnik Karol Lučan istaknuo je kako ovim aktivnostima koje sve više privlače ne samo domaće posjetitelje, nego i strane ljubitelje zrakoplovstva i vojne tehnike, prvenstveno cilj prezentirati aktivnosti postrojbe i popularizirati poziv za vojnog pilota. „Uvijek nastojimo prirediti nešto novo. Ovoga puta uz dosta brzine, avio-buke i adrenalina koje su proizveli MIG-ovi u presretanju ciljeva u zraku, posebna atrakcija za posjetitelje bila je mogućnost razgledavanja američkog aviona Herculesa čija se posada rado odazvala biti dio našeg današnjeg programa“, rekao je pukovnik Lučan.



Vijesti