Održana radionica za vježbu "LOGEX" 15

U Središtu za obuku i doktrinu logistike (SzOiDL) Zapovjedništva za potporu od 17. do 19. ožujka 2014., održana je radionica pod nazivom „Nacionalni element potpore, ugovaranje u području operacije te prijem, smještaj i daljnji pokret (NSE/DC/RSOM)“.


Radionica je provedena u svrhu pripreme hrvatske obučne skupine za sudjelovanje u međunarodnoj vojnoj vježbi „LOGEX 15“, koja će se održati u svibnju iduće godine u Republici Srbiji.

Direktor vježbe na nacionalnoj razini bio je brigadir Marinko Žuža, ovlašten za koordinaciju priprema s predstavnicima ostalih zemalja sudionica vježbe te organizaciju provedbe same radionice.

U radu radionice sudjelovalo je ukupno 23 pripadnika (20 pripadnika obučne skupine i 3 pripadnika glavnog planskog tima) iz ustrojstvenih cjelina Zapovjedništva za potporu.

Instruktori i mentori  nacionalne radionice bili su voditelj tima, umirovljeni brigadir oružanih snaga SAD-a James (Chip) Bates, stručnjak za nacionalni element potpore, finski pukovnik Jyrki Raunio, i stručnjak za RSOM proces Geoff Nuzum.

Cilj radionice bio je upoznati vojno osoblje s  konceptom organizacije nacionalnog elementa potpore, planskim procedurama i ugovaranjem u području operacije te kreirati odgovarajući detaljan plan razmještaja naših snaga sukladno deklariranom profilu snaga - HRVCON, primjenjujući NATO alat ADAMS (Allied Deployment And Movement System).



Vijesti