Završna vježba u sklopu obuke borbenih spasioca

Na cestovnom vježbalištu Glavica u Požegi održana je danas, utorak 20. ožujka vježba "Taktičko zbrinjavanje ozlijeđenih".


Riječ je o završnoj vježbi koja se provodi u sklopu Obuke borbenih spasioca koju organizira i provodi Zdravstvena služba Središta za obuku i doktrinu logistike.

Borbeni spasioc je vojnik koji je uz svoju redovitu dužnost osposobljen za provođenje osnovne trijaže ranjenih vojnika, osiguranje prohodnosti dišnih puteva, procjenu vitalnih funkcija ozlijeđenih, zaustavljanje krvarenja, davanje infuzije i sl., te pripremanje ozlijeđenog za transport u borbenim uvjetima. Na ovom je tečaju bilo osam pripadnika iz postrojbi OSRH-a.

Voditeljica obuke je bojnica Vesna Majić, voditeljica Odsjeka  izobrazbe i doktrine Zdravstvene službe Središta za obuku i doktrinu logistike. Obuka se provodi od 2010. godine i do sada ju je prošlo gotovo 300 pripadnika OSRH-a. Svi koji uspješno završe obuku dobivaju licencu za rad koja traje godinu dana. Nakon toga, da bi se produžila, ponovno se prolazi tzv obuka osvježenja koju je do sada završilo više od 120 borbenih spasioca.



Vijesti