Potpisan memorandum o školovanju s Kanadom

U nastupnom posjetu u Ministarstvu obrane RH, boravio je 13. veljače 2013. godine kanadski vojni izaslanik u Republici Hrvatskoj, brigadir Antonio Battista, gdje ga je u ime pomoćnika ministra za obrambenu politiku MORH-a primio Načelnik Sužbe za međunarodnu bilateralnu i regionalnu suradnju, Boško Rotim.

Susretu s nazočile i pomoćnica ministra obrane za ljudske resurse Sunčana Vukelić i veleposlanica Kanade u Hrvatskoj Louise LaRocque.

Tom prigodom potpisan je Memorandum o suglasnosti između MORH-a i  Ministarstva narodne obrane Kanade o kanadskom programu vojne obuke i suradnje (Military Training and Cooperation Programme - MTCP), a što je nastavak višegodišnje suradnje na području izobrazbe i obuke, započete potpisivanjem Memoranduma 2006. godine.  

U tom smislu, tijekom susreta je istaknuto kako Republika Hrvatska izrazito cijeni kanadsku potporu u razvoju sposobnosti OS RH za rad i interoperabilnost u NATO strukturama, prvenstveno u školovanju naših časnika kroz kanadski MTCP (Military Training and Cooperation Programme).

Također, tijekom posjeta istaknute su dobre i prijateljske veze Kanade i Hrvatske, te bliska suradnja u okviru NATO-a po pitanjima globalne i regionalne sigurnosti, a osobito angažman u Afganistanu kao jedan od vanjskopolitičkih prioriteta obiju zemalja.



Vijesti