Tečaj Bojne NBKO za pripadnike MUP-a

U vojarni „Pukovnik Milivoj Halar“ u Dugom Selu danas, 28. veljače 2014., završen je  tečaj pod nazivom "Postupanje prilikom nailaska na KBRN (kemijsko-biološko-radiološko-nuklearnu) opasnost".

Tečaj su proveli djelatnici Satnije za obuku Bojne nuklearno-biološko-kemijske obrane (NBKO) Hrvatske kopnene vojske, a polaznici su bili policijski službenici protueksplozijske zaštite iz Ministarstva unutarnjih poslova RH.
 
Tečaj je počeo 10. veljače pod voditeljstvom natporučnice Ivane Cetine.
 
Današnji završetak obilježen je demonstracijom nekih od specifičnih sposobnosti Bojne NBKO.
 
Cilj tečaja bio je obučiti policijske službenike postupanju kod slučajeva terorističkih prijetnji ili napada eksplozivnim sredstvima na industrijska postrojenja, koja u svojem proizvodnom procesu koriste opasne kemijske, biološke ili radiološke komponente.
 
Tečaj je obuhvatio postupke prema eksplozivnim sredstvima ,koja u sebi osim eksplozivnog punjenja, sadrže i opasnu kemijsku, biološku ili radiološku komponentu (tzv. "prljave bombe").
 
Tijekom tečaja s polaznicima provedena je  teorijska nastava u trajanju od 38 sati, te praktična u trajanju od 44 sata.
 
Kruna obuke bila je cjelodnevna situacijska vježba provedena 27. veljače na poligonu vojarne "Pukovnik Milivoj Halar".
 
Svi polaznici obučeni su za rad sa svim ustrojbenim NBK sredstvima osobne zaštite, sa radiološko- biološko- kemijskim (RBK) detektorima i dozimetrima, te s priborima za osobnu i operativnu dekontaminaciju.
 
Uspješnim završetkom tečaja 17 policijskih službenika protueksplozijske zaštite steklo je specifično znanje i vještine.


 



Vijesti