Američki razarač USS STOUT u posjetu HRM-u

U sklopu aktivnosti bilateralne vojne suradnje s Oružanim snagama SAD-a, u luku Lora danas, 17. veljače 2014., uplovio je razarač VI. Flote ratne mornarice SAD-a USS STOUT (DDG-55), koji će u Splitu boraviti do 21. veljače 2014. godine.

Brodom zapovijeda kapetan fregate Robert Alpigini, a posadu čini 278 časnika i mornara.

Posjet Hrvatskoj ratnoj mornarici i gradu Splitu obuhvatit će protokolarne prijeme vojnih i civilnih dužnosnika te pripadnika HRM-a na gostujućem brodu, prijem zapovjednika USS STOUT u zapovjedništvu Flotile HRM-a, te razgled brodova HRM-a od strane posade američkog razarača.

USS STOUT (DDG-55) je razarač klase Arleigh Burke, dužine 154m, širine 20m te gaza 11m.  U operativnoj uporabi je od  1994. godine, a matična luka mu je Norfolk u Virginiji.

Razarač STOUT jedan je od najsuvremenije opremljenih brodova RM SAD za djelovanja na ciljeve u zraku, na morskoj površini i obali. U području Mediterana provodi nadzor pomorskog prometa i aktivnosti s ciljem osiguranja sigurnosti plovidbe, te sudjeluje u međunarodnim vojnim vježbama.

Prijem na brodu za predstavnike medija, u organizaciji Veleposlanstva SAD, predviđen je za srijedu, 19. veljače 2014. godine.



Vijesti