Nastavak "Pametne obrane" u Zemuniku

U vojarni "Zemunik" 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a u ponedjeljak, 3. veljače 2014. započeo je 6. tečaj zajedničke obuke hrvatskih, čeških i mađarskih savjetodavnih zrakoplovnih timova (6. AAT PTC- Air Advisory Team Pre-deployment Training Course), u sklopu kojeg se multinacionalne posade helikoptera obučavaju za obuku pripadnika Afganistanskog ratnog zrakoplovstva.

Tečaj su zajednički osmislili hrvatski i češki timovi uz savjetodavnu potporu europskog zapovjedništva snaga za specijalne namjene SAD-a (SOCEUR), te je kao takav prihvaćen i uvršten kao dio projekta unutar NATO inicijative "Smart Defense", odnosno "Pametne obrane".

Riječ je o drugom dijelu tečaja koji se provodi u 93. zb HRZ i PZO-a Zemunik, a prvi dio održan je u siječnju u Ostravi u Češkoj Republici gdje su posade završile obuku na simulatoru helikoptera Mi-171.

Polaznike tečaja pozdravio je zapovjednik 93. zrakoplovne baze pukovnik Karol Lučan koji je rekao da je od prvog tečaja održanog u travnju 2012. godine sveukupno uvježbano više od 200 pripadnika hrvatskih, čeških i mađarskih helikopterskih posada za misiju obuke u Afganistanu. "Iako je planirano sveukupno 6 tečajeva, "Pametna obrana" se nastavlja u bazi Zemunik kroz još dva dodatna tečaja čime se u potpunosti potvrđuje opravdanost pokretanja ove obuke te se na praktičan i učinkovit način promovira uspješnost načela "Smart Defense", a u budućnosti i kroz uspostavu Multinacionalnog zrakoplovnog obučnog centra (Multinational Aviation Training Centre – MATC) u kojem će baza Zemunik zauzimati značajno mjesto treninga i obuke međunarodnih helikopterskih timova", naglasio je Lučan te polaznicima zaželio dobar rad, timsku radnu atmosferu i ugodan boravak u zemuničkoj vojarni i Gradu Zadru.

Letačka obuka u Zemuniku obuhvaća naprednu letačku obuku, a provodit će se na dva hrvatska helikoptera Mi-171 Sh i jednom borbenom helikopteru češkog zrakoplovstva Mi24 koji će biti u ulozi imitacije borbene pratnje prilikom uvježbavanja letenja u planinskim uvjetima. Tijekom obuke u Zemuniku provest će se i bojno gađanje bočnih strijelaca iz helikoptera na helikopterskom strelištu "Crvena zemlja" kod Knina.

Uvodni dio tečaja otvorio je pukovnik Michael Križanec koji je do sada vodio sve dosadašnje tečajeve dok šestim Tečajem zapovijeda pilot HRZ i PZO-a satnik Dalibor Ivelja.



Vijesti