Eskadrila helikoptera 93. zb obilježila Dan postrojbe

U vojarni Zemunik danas, 14. ožujka 2011. obilježena je 15. obljetnica osnutka Eskadrile helikoptera (EH) 93. zrakoplovne baze (zb) HRZ i PZO-a.


Zapovjednik 93. zb, brigadir Miroslav Kovač u svom obraćanju, podsjetio je na aktivnosti Eskadrile te je naglasio uspješnost Eskadrile u školovanju vojnih pilota pri čemu je istaknuo značaj obučnog procesa pilota korištenjem uređaja za noćno letenje, te kontinuitet u trenažnom procesu noćnog letenja, čime se je podigla razina osposobljenosti i mogućnosti prijenosa znanja na pilote helikoptera iz drugih partnerskih zemalja. Također, brigadir Kovač zahvalio se dosadašnjim zapovjednicima koji su doprinijeli stvaranju i razvoju ove eskadrile.

Zapovjednik EH bojnik Dragan Andrijević, osvrnuo se na povjesnicu i djelovanje Eskadrile, te je podsjetio na osnutak Eskadrile u ožujku 1996. godine. EH pod nazivom Eskadrila za obuku pilota helikoptera (EOPH) bila je smještena na aerodromu Lučko, gdje je na helikopterima MI-8 MTV započelo školovanje prvog naraštaja pilota helikoptera. U veljači 1997. godine dio pilota i zrakoplovnih tehničara završilo je obuku u SAD-u i Njemačkoj za helikopter BELL 206 B Jet Ranger III nakon čega je Eskadrila  smještena u vojarnu Zemunik te su se nastavile letačke aktivnosti u sklopu Pilotske škole Učilišta HRZ i PZO-a „Rudolf Perešin“ na novonabavljenim helikopterima Bell. Od travnja 2003. postrojba nosi sadašnji naziv i ustrojbeno djeluje u sastavu 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a.

Danas Eskadrilu helikoptera čine dva voda letača i Satnija zrakoplovno-tehničkog opsluživanja i održavanja (ZTOO). Osim glavnih zadaća (obuka kadeta, učenika-pilota, pilota i nastavnika letenja) Eskadrila je uvježbana i za zadaće prevoženja i izviđanja iz zraka, odnosno pružanja potpore ostalim granama OS RH i civilnim strukturama.

U Eskadrili helikoptera do sada je uspješno završilo školovanje 99 pilota helikoptera i 35 nastavnika letenja, među kojima je i jedan pripadnik Vojske Republike Makedonije, prvi strani pilot koji je završio školovanje u RH.

 

 

 Vijesti