Vježba prisilnog slijetanja aviona u bazi Zemunik

U 93. zrakoplovnoj bazi HRZ i PZO u vojarni Zemunik u četvrtak 6. lipnja 2013. provedena je vježba "Spas 2013" kojom se uvježbavala spremnost postrojbe u situaciji prisilnog slijetanja aviona zbog dima u kabini zrakoplova.

Vježba "Spas" osmišljena je u cilju provjere funkcioniranja sustava u izvanrednim situacijama kada je potrebna žurna intervencija i koordinacija svih sudionika u organizaciji, provedbi i potpori letenja, a simulirana je situacija nezgode vojnog zrakoplova.

Scenarij vježbe uključio je dojavu posade jednog aviona Pilatus PC-9(M) na kojem su primijetili dim u kabini u vrijeme dok letenje provode sve četiri eskadrile baze (Eskadrila aviona, Eskadrila helikoptera, Eskadrila transportnih helikoptera i Protupožarna eskadrila) sa svim tipovima zrakoplova (Pilatus PC-9 (M), Zllin 242L, Bell 206B, Canadair CL-415, Airtractor AT-802 i Mi-8).

Odmah po uočavanju dima u pilotskoj kabini posada je kontroli leta najavila slijetanje u nuždi (emergency landing) nakon čega je uslijedilo aktiviranje svih službi postrojbe za rad u takvim situacijama. Nakon što je kontrola leta osigurala uvjete za prisilno slijetanje aviona, vježbom je provjeravana spremnost postupanja i primjene svih propisanih postupaka i procedura od voditelja letenja, službujućih djelatnika te vatrogasaca, saniteta, vojne policije i službi za uklanjanje zrakoplova i dovođenja stanja uzletno-sletne staze za normalno odvijanje zračnog prometa.

Vježba je poslužila i za koordinaciju sa službama civilne zračne luke Zadar, te prezentaciju rada odnosa s javnošću u kriznim situacijama to je uključivalo informiranje javnosti o događaju kroz priopćenja i pripremu zapovjednika za izjavu za medije.

"Specifičnost baze u Zemuniku je što civilni zrakoplovi koriste i vojnu pistu za slijetanja i polijetanja, a poznato je kako je u ljetnim mjesecima i civilni i vojni promet pojačan te smo ovom vježbom htjeli provjeriti funkcioniranje cijelog sustava u što realnijem vremenu i letačkim aktivnostima sa punim intenzitetom letenja gdje se simulira situacija nezgode vojnog zrakoplova. Svaka od službi ima razrađene postupke i procedure za rad u izvanrednim situacijama, a vježba pomaže ne samo provjeri spremnosti i obučenosti ljudstva nego i optimiranju standarda kako bi poduzeli sve potrebito u mogućim stvarnim situacijama najprije u spašavanju i zbrinjavanju posada, a zatim i zrakoplovne tehnike. Vježba je stoga u potpunosti ispunila svoju namjenu, a daljnjim raščlanjivanjem i nadogradnjom postrojba potvrđuje i podiže svoju spremnost za rad u izvanrednom okružju i upotpunjava koordinaciju sa svim neophodnim civilnim službama", iznio je ocjene o vježbi njezin voditelj, načelnik stožera 93. zrakoplovne baze pukovnik Davor Tretinjak.



Vijesti