Redoviti godišnji sastanak ministara obrane država članica SEDM procesa

Ministar obrane Berislav Rončević predvodi izaslanstvo MORH-a na redovitom godišnjem sastanku ministara obrane država članica Foruma ministara obrane u Kijevu, 22. listopada 2007. godine.
Dan prije početka godišnjeg zasjedanja ministara obrane SEDM procesa, ministar Rončević se sastao s ministrom obrane SAD/a Robertom Gatesom, albanskim ministrom obrane Fatmirom Mediuem, i makedonskim ministrom Lazarom Elenovskim. Tom je prigodom ministar Gates ponovio čvrstu potporu SAD/a državama članicama Američko jadranske povelje za ulazak u NATO i zahvalio na doprinosu triju država u sudjelovanju sa svojim snagama u mirovnim operacijama u Afganistanu i Iraku. Ministar Gates čestitao je na postignućima u obrambenim reformama i najavio idući sastanak A/3 inicijative u Washingtonu početkom 2008. god.


22.10.2007. Sastanak ministara obrane A3 inicijativeNa sastanku ministara obrane SEDM procesa sudjelovali su predstavnici iz 21 države - pored ministara obrane 11 država članica SEDM-a (Albanije, Hrvatske, Bugarske, Grčke, Italije, Makedonije, Rumunjske, Slovenije, Turske, SAD-a i Ukrajine), sudjelovale su i države u statusu promatrača (BiH, Crna Gora, Gruzija, Moldova i Srbija), kao gosti Azerbajđan, Češka, Mađarska, Poljska, Slovačka te predstavnici NATO-a.

Sastanak je otvorio Predsjednik Ukrajine Viktor Juščenko koji je u svom govoru naglasio kako su pristupanje EU i NATO/u strategijski ciljevi Ukrajine. Posebice je istaknuo potrebu rješavanja pitanja zamrznutih i neriješenih sukoba, te se založio za razvijanje dijaloga i tolerancije.

Ministri su razmijenili mišljenja o najaktualnijim temama vezanim za regionalnu obrambenu i sigurnosnu suradnju te statusu najvažnijih aktivnosti i pojedinih projekata u okviru SEDM procesa. U svom izlaganju ministar Rončević istaknuo je značajne rezulte ostvarene kroz zajedničku suradnju koji su doveli do stabilnosti i sigurnosti na području jugoistočne Europe te iskazao spremnost RH da i ubuduće pruža svoju pomoć svim zainteresiranim partnerskim državama u razmjeni i prijenosu iskustava u provedbi obrambenih reformi i priprema za sudjelovanje u mirovnim misijama.

Ministri obrane država članica SEDM/a potpisali su dokument o pristupanju BiH u punopravno članstvo SEDM procesa te dali potporu iskazanoj namjeri Ukrajine za pristupanje u punopravno članstvo MPFSEE sporazuma kao vojne komponente SEDM-a. Ministri su informirani o najvažnijim događajima koji su održani u proteklom jednogodišnjem razdoblju, od kojih je ključna primopredaja predsjedavanja SEDM procesom koje je od Albanije preuzela Makedonija te izmještanje SEEBRIG/a (South Eastern Europe Brigade) iz Constante (Rumunjska) u Istanbul (Turska).

Ministri obrane iskazali su potporu nastojanjima država članica MAP/a na putu ka ostvarenju članstva u NATO/u i u postizanju potrebnih standarda za ulazak u punopravno članstvo.
Ministar Rončević po prvi puta se susreo i s ministrom obrane Bosne i Hercegovine, Selmom Cikotićem. Ministri su razmijenili mišljenja o aktualnom stanju obrambenih reformi te o iskustvima vezanim uz popularizaciju i upoznavanje javnosti s ulogom NATO-a.

Vijesti