Eskadrila austrijske pilotske škole u Zemuniku

Deset pilota i dva zrakoplovna tehničara Pilotske škole austrijskog ratnog zrakoplovstva iz Zeltwega sa šest aviona Pilatus PC-7 sletjelo je 22. studenoga 2011. u vojarnu "Zemunik" u dvodnevni radni posjet Eskadrili aviona  (EA) 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a.


Posjet je nastavak uspješne dugogodišnje suradnje hrvatskih i austrijskih pilota, a ova je aktivnost iskorištena za uvježbavanja posada EA u zadaćama presretanja ciljeva u zraku. Nakon što su austrijski avioni ušli u hrvatski zračni prostor presreli su ih piloti EA sa Pilatusima PC-9M, te ih pratili sve do slijetanja  u vojarnu Zemunik. Potporu u presretanju i zajedničkom letenju pružala je bojna Zračnog motrenja i navođenja  (ZMIN) HRZ i PZO-a.

Uz razgovore i predavanja o segmentima organizacije i provedbe letačke obuke na pilotskoj razini, tehničko osoblje je također sudjelovalo u upoznavanju tehnike i načina opsluživanja austrijskog ratnog zrakoplovstva kao i u prihvatu i opsluživanju austrijske eskadrile tijekom boravka u Hrvatskoj.

Austrijsku eskadrilu dočekao je zapovjednik EA bojnik Mario Pleša koji je izrazivši dobrodošlicu austrijskim kolegama naglasio kako je ovo dobar put za nastavak dobrih  odnosa dvaju zrakoplovstava, te nova mogućnost za dogovaranje zajedničkih aktivnosti u uvježbavanju i razmjeni iskustava u letačkoj obuci i školovanju vojnih pilota.

Zapovjednik Pilotske škole iz Zeltwega bojnik Alexander Kőll zahvalio se hrvatskoj eskadrili na dočeku u zračnom prostoru RH i nastavku suradnje sa hrvatskim pilotima. "Iskustvo zajedničkog leta sa hrvatskim kolegama je posebno i jako nas se dojmio doček u zraku nakon čega smo u njihovoj pratnji doletjeli u Zemunik. Ovo je naše prvo zajedničko letenje i ustinu je bio poseban doživljaj za sve austrijske pilote", iznio svoje dojmove odmah po slijetanju na pistu vojarne "Zemunik" bojnik Kőll.



Vijesti