Načelnik GS OS RH general zbora Josip Lucić na sastanku Vojnog odbora NATO-a

Izaslanstvo hrvatskih Oružanih snaga, predvođeno načelnikom glavnog stožera generalom zbora Josipom Lucićem sudjelovao je u srijedu i četvrtak na sastanku Vojnog odbora NATO-a prvi put u statusu zemlje pozvane u članstvo u Savezu.


U protekla dva dana hrvatsko izaslanstvo je sudjelovalo na nizu sastanaka, između ostaloga i na sastanku posvećenom pripremama za summit Saveza koji će se održati u proljeće sljedeće godine i na kojem bi Hrvatska trebala sudjelovati kao punopravna članica te na sastanku Vojnog odbora na kojem su se razmatrale buduće pozicije hrvatskih časnika u strukturama NATO zapovjedništava.

Također je sudjelovalo na sastanku Vojnog odbora NATO-a u formatu 26+2 (Hrvatska i Albanija), na kojem se razgovaralo o operacijama NATO-a u svijetu, na sastanku s glavnim tajnikom Saveza Jaapom de Hoopom Schefferom, zatim na sastancima s partnerskim zemljama i zemljama Mediteranskog dijaloga te na sastanku Vojnog odbora s Ukrajinom.

"Republika Hrvatska je i ovom prilikom zapažena kao vjerodostojna i pouzdana zemlja partner i buduća članica NATO-a.

Ulazak RH u NATO je proces koji se intenzivno odvija već nekoliko godina a uspješno provedene društvene reforme i napose reforma Oružanih snaga RH omogućit će na idućem samitu prijem u punopravno članstvo", istaknuo je načelnik glavnog stožera, general Josip Lucić.

"Tijekom zadnjih godina OSRH su provele dvije velike obrambene reforme u cilju prilagođavanja oružanih snaga suvremenom sigurnosnom okružju i budućim izazovima. Istodobno s provedbom promjena OSRH su uspjele pripremiti respektabilan broj časnika, dočasnika i vojnika za sudjelovanje u mirovnim operacijama pod okriljem NATO-a, EU i UN-a. I ovom prilikom istaknut je hvale vrijedan doprinos RH operaciji ISAF u Afganistanu. Osim stalnog povećanja doprinosa OSRH u očuvanju mira u svijetu, približavanjem članstvu u NATO intenzivirani su i ostali oblici suradnje s NATO-om. Najviši vojni dužnosnici OSRH susreli su se sa strateškim zapovjednicima NATO-a i dobili priznanje za postignute rezultate i snažnu potporu za pristupanje RH Savezu. Njihovi susreti stvorili su brojna poznanstva koja značajno ubrzavaju procese u pristupnom razdoblju. Istodobno, na razini ekspertnih timova, NATO i OSRH usuglašavali su brojne tehničke, administrativne i sigurnosne preduvjete za djelovanje RH kao punopravne članice Saveza. Unatoč značajnim postignućima na putu u NATO, tijekom preostalog pristupnog razdoblja očekuje nas još intenzivniji rad koji će se nastaviti i po prijemu u punopravno članstvo", rekao je načelnik glavnog stožera general zbora Josip Lucić.

U izaslanstvu koje je predvodio Načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Josip Lucić bili su general pukovnik Mladen Kruljac, general bojnik Drago Lovrić, general bojnik Jozo Miličević, brigadir Blago Dujmović i pukovnica Gordana Garašić.

Vijesti