Tečaj Radarske tehnike za pripadnike OS BIH u Zemuniku

U Središtu za obuku HRZ-a i PZO-a „Rudolf Perešin“ u vojarni Zemunik od 2. do 20. prosinca 2013. godine proveden je tečaj Radarska tehnika za pripadnike Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.


 Tečaj je proveden u sklopu BRAAD inicijative (Balkan Regional Approach to Air Defence - Balkanski regionalni pristup protuzračnoj obrani).
Ovo je 4. naraštaj polaznika tečaja u ovoj godini, a na prethodno održanim tečajevima obuku su uspješno završili pripadnici Vojske Crne Gore i Vojske Republike Makedonije.

Inicijativu je osmislilo i pripremilo međunarodno osoblje NATO-a, a podržavaju je NATO tijela i agencije u čijoj su domeni navedene aktivnosti.

Intencija NATO-a usmjerena je na povezivanje Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Albanije u područjima razmjene podataka o situaciji u zračnom prostoru, zajedničkom treniranju i osposobljavanju osoblja u cilju postizanja više razine sigurnosti (rano upozorenje), ali i potencijalnih ušteda za sudionike inicijative koju promovira NATO-ov koncept „Pametne obrane“ (Smart Defence).


Završetkom tečaja polaznici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine usvojili su temeljna znanja funkcioniranja radarskog sustava na tehničkoj i operativnoj razini.



Vijesti