U Pločama obilježen Dan HRM-a

Dan Hrvatske ratne mornarice i 19. obljetnica njezinog osnivanja svečano su obilježeni 18. rujna u Pločama.


Budnica Orkestra HRM-a u ranim jutarnjim satima, polaganje vijenaca i paljenje svijeća ispred spomenika Hrvatskim braniteljima, plovidba raketnom topovnjačom Šibenik Neretvanskim kanalom tijekom koje je, u skladu s pomorskom tradicijom, u spomen na poginule mornare položen vijenac u more, bili su svojevrsni uvod u središnju svečanost koja je održana na Putničkoj obali.

Nazočili su joj predsjednica Vlade Jadranka Kosor, izaslanik Predsjednika Republike i Vrhovnog zapovjednika OSRH-a Zlatko Gareljić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Frano Matušić, ministar obrane Branko Vukelić i drugi ministri u Vladi, izaslanik načelnika GS OSRH general pukovnik Slavko Barić, zapovjednik HRM-a kontraadmiral Ante Urlić, te drugi visoki civilni i vojni dužnosnici, vojni izaslanici akreditirani u Hrvatskoj, predstavnici lokalnih vlasti i Crkve, te mještani Ploča koji su svojim prisustvom uveličali ovaj značajni dan za Hrvatsku ratnu mornaricu.

Svečani mornarički postroj pregledao je ministar obrane Branko Vukelić kojem je prijavak podnio komodor Tihomir Erceg, zamjenik zapovjednika HRM-a a nakon intoniranja državne himne poginulim hrvatskim braniteljima odana je počast minutom šutnje.

Čestitajući Hrvatskoj ratnoj mornarici njezin Dan i 19. obljetnicu ustrojavanja visoki državni i vojni dužnosnici podsjetili su na povijest stvaranja HRM-a, ulogu koju je imala tijekom Domovinskog rata, te ukazali na značaj koji ima danas u očuvanju sigurnosti na moru.

"Hrvatska ratna mornarica je glavni autoritet i jamac zaštite hrvatskih interesa na moru, istaknuo je zapovjednik HRM-a kontraadmiral Ante Urlić, te je spremna obraniti Hrvatsku od svih ugroza". Njezini pripadnici, podsjetio je, sudjeluju i u međunarodnim operacijama, a članstvom u NATO savezu mornarica je postala još jača i ravnopravno sa mornaricama drugih zemalja sudjeluje u očuvanju svjetskog mira i sigurnosti.
Izaslanik Predsjednika hrvatskog sabora, Frano Matušić ukazao je na nemjerljivu ulogu HRM-a u Domovinskom ratu, a i danas u mirnodopskom razdoblju HRM je itekako značajna te „smo svi ponosni na činjenicu da smo u sigurnim rukama kad je riječ o obrani našeg mora, kopna i naše obale“.

U ime Predsjednika Republike svim pripadnicima HRM-a na njihovoj 19. obljetnice čestitke je uputio  Zlatko Gareljić. Ukazao je na ulogu HRM-a u našoj bližoj prošlosti te se prisjetio i njezinog prvog zapovjednika HRM-a Svete Letice Barbe. „Morskim resursima, ljudskim potencijalom i nadasve činjenicom da je pomorska zemlja Hrvatska je bogata zemlja, kazao je Gareljić. Napomenuo je da Hrvatska poštuje i promovira načelo nedjeljivosti sigurnosti, da Hrvatska ratna mornarica sudjeluje u međunarodnim operacijama te da je moderna i etablirana u mjeri da to prepoznaju naši saveznici i partneri. Gareljić je ustvrdio i kako se ne bi smjela smanjivati razina obrambenog izdvajanja te da je potrebno provoditi modernizaciju HRM-a i dalje obučavati pomorski kadar.

Obraćajući se pripadnicima HRM-a predsjednica Vlade Jadranka Kosor je istaknula kako slobodne Hrvatske države ne bi bilo bez slobodnog Jadrana. „Prije 19 godina mukotrpno ste oslobađali hrvatski Jadran, priobalje i otoke. Slamali ste pomorsku blokadu, dobili bitku pred Splitom, vezivali Dubrovnik s Hrvatskom, sudjelovali u slavnim oslobodilačkim operacijama.“ kazala je Kosor napomenuvši kako je uvijek glavna snaga na tom putu bio hrvatski čovjek, njegova stručnost, odlučnost i domoljublje.  Istaknula je i kako Vlada visoko cijeni dostignuća HRM-a te će i dalje podupirati modernizaciju i ključne projekte opremanja HRM-a. „Kontinuiranim opremanjem i modernizacijom uz neupitnu stručnost naših mornara, dočasnika i časnika  rastu i naše sposobnosti u očuvanju sigurnosti na moru“. zaključila je predsjednica Vlade.

Povodom obilježavanja 19. obljetnice pripadnicima HRM-a uručena su promaknuća u više činove i pohvale.

Mještani Ploča i svi koji su došli s našim mornarima obilježiti njihov Dan mogli su razgledati brodove HRM-a i taktičko tehnički zbor, te se na informativnom štandu upoznati i s projektima privlačenja osoblja u Oružane snage.Vijesti