Pripadnici HRM-a obilježili 22. obljetnicu osnutka OS RH i HKoV-a

Pripadnici Hrvatske ratne mornarice prigodnim programima obilježili su 22. obljetnicu ustrojavanja Oružanih snaga RH i Dan HKoV-a.


Tako je u nedjelju, 26. svibnja 2013., Dan otvorenih vrata unatoč kiši, privukao brojne posjetitelje u splitsku gradsku luku na brodove Flotile HRM-a i Obalne straže RH: RTOP-41 „Vukovar“, RTOP-12 "Kralj Dmitar Zvonimir“, DJB-104" i OB-04 "Hrvatska Kostajnica“.

Također, u vojarni "Sv. Nikola" danas je, 27. svibnja 2012., svečanost započela polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu na gradskom groblju Lovrinac u Splitu, te na grobu prvog zapovjednika HRM-a, admirala flote Svete Letice-Barbe. Izaslanstva HRM-a položila su vijenac i zapalili svijeću za admirala Vida Stipetića, drugog zapovjednika HRM-a na mjesnom groblju Dol (o.Brač) te na posljednje počivalište dr Šime Đodana, u Boninovu, Dubrovnik.

Svečano postrojavanje djelatnika ustrojbenih cjelina HRM-a, djelatnika Hrvatskog vojnog učilišta „Petar Zrinski“ i ZMIN-a održano je na sidrištu luke „Lora“. Tom prigodom dodijeljene su pohvale i nagrade te je 70 pripadnika HRM-a promaknuto u viši čin u povodu Dana OS RH.

Čestitajući promaknutim, nagrađenim i pohvaljenim djelatnicima načelnik Stožera - zamjenik zapovjednika HRM-a komodor Predrag Stipanović je istaknuo: "Danas su OS RH ponosna članica Sjevernoatlantskog saveza, one su pouzdan partner hrvatskih građana, primjereno ustrojena organizacija, ali u njima će uvijek živjeti onaj duh domoljublja koji ih je stvorio 28. svibnja 1991. i ljubav prema domovini."



Vijesti