Razmjena iskustava o medicinskom prevoženju u 91. zb HRZ i PZO

U 91. zrakoplovnoj bazi HRZ-a i PZO-a u vojarni „Lučko“ danas je 23. svibnja 2013., započela trodnevna aktivnost o zračnom medicinskom prevoženju „Aeromedical Evacuation“, u suradnji sa timom pripadnika Nacionalne garde Minnesota predvođenim pukovnicom Sue Behrens.

Radi se o aktivnosti tijekom koje hrvatska i američka strana kroz predavanja i prezentacije međusobno razmjenjuju iskustva iz područja zračnog medicinskog prevoženja. Riječi će biti o temama iz područja izbora i klasifikacije dokumenata za zračne medicinske evakuacije, postupcima medicinskih posada i uporabi medicinske opreme, zapovijedanju i nadzoru zračne medicinske evakuacije i sl.

Prvog dana aktivnosti, sudionicima se obratio zapovjednik Eskadrile višenamjenskih helikoptera 91. zb, pukovnik Michael Križanec, koji je tom prigodom američkom timu kratko prezentirao povijest i zadaće koje se u eskadrili provode. Američka pukovnica Behrens izjavila je da je ova aktivnost dragocjena upravo zbog međusobne izmijene iskustva o procesima i postupcima zračne medicinske evakuacije. Također je naglasila kako će interakcija s pripadnicima hrvatske vojske  omogućiti podizanje razine znanja i povećati razumijevanje međusobnih sposobnosti.

Uz pripadnike HRZ i PZO-a u ovoj aktivnosti sudjeluju i pripadnici Bojne za specijalna djelovanja te pripadnici Vojnog zdravstvenog središta.





Vijesti