Dan uvaženih gostiju "Vježbe CAX 2013"

U vojarni Hrvatskog vojnog učilišta "Petar Zrinski" Ilica 256b u Zagrebu,  23. svibnja 2013. godine određen je za Dan uvaženih gostiju povodom vježbe CAX 2013.

Uz domaćine, ravnatelja HVU-a general pukovnika Slavka Barića te zamjenika ujedno i zapovjednika vježbe brigadnog generala Slavena Zdilara Danu uvaženih gostiju nazočili su načelnik GS OSRH general pukovnik Drago Lovrić, zapovjednik HKoV-a general bojnik Dragutin Repinc, predstavnici grana i uprava OS RH i civilni uzvanici, zamjenik ravnatelja policije gosp. Dražen Vitez i gđa. Ljerka Kopričanec Matijevac iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Stožerna – računalno poduprta vježba CAX 13 (Computer Assisted Exercise) provodi se na temelju nastavnog plana i programa Hrvatskog vojnog učilišta "Petar Zrinski" sukladno NATO smjernicama za pripremu i provedbu vježbe čiji je prijevod odobren za uporabu u Oružanim snagama Republike Hrvatske.

Cilj vježbe je kroz planiranje, pripremu, provedbu i raščlambu vježbe primjenom različitih pedagoških tehnika povećati kompetencije polaznika škola za sudjelovanjem u planiranju, pripremi operacija na strategijskoj, operativnoj i taktičkoj razini u nacionalnom i multinacionalnom okruženju sa zapovjednim i stožernim dužnostima. Jedna od značajnih zadaća je i uvježbavanje planiranja provedbe aktivnosti informiranja javnosti te razvoj civilno-vojnih odnosa.

Sudionici vježbe su nastavnici i polaznici Ratne škole, Zapovjedno stožerne škole, Napredne časničke izobrazbe, Visoke dočasničke izobrazbe i drugi djelatnici Hrvatskog vojnog učilišta te djelatnici Simulacijskog središta, Glavnog stožera, studenti novinarstva Veleučilišta VERN i djelatnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Nakon prezentacije vježbe direktor vježbe, brigadir Miro Čolić poveo je goste u obilazak vježbe po radnim točkama.  



Vijesti