Posjet polaznika 22. naraštaja Intergranske zapovjedno-stožerne izobrazbe HRZ-u i PZO-u

Polaznici 22. naraštaja Intergranske zapovjedno-stožerne izobrazbe bili su 11. lipnja 2014.  u posjetu Zapovjedništvu HRZ-a i PZO-a i 91.zrakoplovnoj bazi u vojarni "Pukovnik Marko Živković".

Nastavni posjet počeo je prezentacijom  dokumentarnog filma "22 godine HRZ-a i PZO-a", nakon kojega je brigadir Goran Novoselić izZapovjedništva HRZ-a i PZO-a upoznao polaznike sa zadaćom i ustrojem te grane OSRH, kao i potpori koju pružaju civilnim institucijama u Hrvatskoj.

Bojnik Roko Jurički iz Bojne zračnog motrenja i i navođenja HRZ-a i PZO-a predstavio je ulogu i zadaće bojne, s naglaskom na preuzete obveze RH ulaskom u NATO sustav kolektivne obrane NATO integriranog sustava nadzora i obrane zračnog prostora te projekt  sustava zajedničkog nadzora i obrane   zračnog prostora na Balkanu.

Prilikom posjeta 91. zrakoplovnojbazi HRZ-a i PZO-a polaznicima je prikazan sistem uzbunjivanja dežurnog borbenog dvojca u sklopu NATO integriranog sustava obrane zračnog prostora, pri čemu je polaznicima  posebno bilo zanimljivo uzlijetanje dva MiG-a 21 BiS koji su praktično demonstrirali zadaću presretanja zrakoplova u zraku.

Na stajanci Zrakoplovno-tehničkebojne 91. zrakoplovne baze polaznici su upoznati s taktičko-tehničkim značajkama transportnog aviona AN-32B i helikoptera Mi-8 MTV1 te protupožarnog aviona Canadir CL-415 iz sastava 93. zrakoplovne baze.



Vijesti