Završio 7. tečaj obuke helikopterskih posada u Zemuniku

U 93. zrakoplovnoj bazi HRZ i PZO-a u vojarni Zemunik u nedjelju, 8. lipnja 2014., završio je 7. tečaj zajedničke obuke hrvatskih i mađarskih savjetodavnih zrakoplovnih timova (7. AAT PTC- Air Advisory Team  Pre-deployment Training Course).

Riječ je o drugom dijelu tečaja koji je održan u bazi Zemunik sa težištem na letačkoj obuci, a prethodila mu je obuka u Ostravi u Češkoj Republici, gdje su posade završile obuku na simulatoru helikoptera Mi-171.

U Zemuniku i njegovom okružju obukom su simulirane taktičke zadaće koje se izvode u području operacije, kao i standardne procedure letenja. U sklopu obuke, na helikopterskom strelištu Crvena zemlja kod Knina u Zemuniku provedeno je i bojevo gađanje bočnih strijelaca iz helikoptera Mi-171 Sh.

Tečaj su zajednički osmislili hrvatski i češki timovi uz savjetodavnu potporu europskog zapovjedništva snaga za specijalne namjene SAD-a (SOCEUR), te je kao takav prihvaćen i uvršten kao dio projekta unutar NATO inicijative "Smart Defense", odnosno "Pametne obrane". Tečajem je zapovijedao hrvatski pilot helikoptera satnik Dalibor Ivelja.



Vijesti