Prevezli materijal na Mosor i trudnicu s Korčule u Split

Nakon jučerašnje akcije na Biokovu, posada helikoptera Mi-8 MTV iz sastava Eskadrile transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze HRZ-a i PZO-a prevezla je u petak, 6. lipnja 2014., građevni materijal i kontejner na području Mosora za potrebe postavljanja Planinarske kuće i skloništa, a potom i trudnicu s Korčule u Split.

U akciji dopreme materijala na Mosor, uz helikoptersku posadu HRZ-a i PZO-a, sudjelovali su i pripadnici lokalnog Planinarskog društva, a sveukupno je dostavljeno oko 28  tona tereta.

Pred sam kraj akcije posada je dobila hitan poziv za medicinskim letom te je nakon uzimanja goriva u vojarni „Knez Trpimir“ u Divuljama poletjela zajedno s liječničkim timom u Blato na Korčuli i potom u KBC Split, gdje je na vrijeme zbrinuta trudnica zbog prijevremneog poroda. Istovremeno, druga posada sudjelovala je u spašavanju pacijenta s Malog Lošinja, kojega je prevezla do KBC Rijeka.

Zapovjednik ETH satnik Ante Siniša Kozina, koji je sudjelovao u prijevozu materijala na Mosor i potom u zbrinjavanju trudnice, kazao je kako je današnji dan svojevrsno zagrijavanje i uvod u povećani angažman koje posade eskadrile imaju tijekom ljetnih mjeseci. "U dostavi materijala zračnim putem na Mosor pridonijeli smo stvaranju pretpostavki za veću sigunost planinara, kao i svih zaljubljenika u prirodu, a brzom intervencijom uspjeli smo prevesti trudnicu do rađaonice u Splitu, iako su nam se tijekom leta vratila sjećanja na prošloljetni porod, također Korčulanke, u helikopteru", prisjetio se satnik Kozina jednog od događaja koji se pamte među brojnim letovima.





Vijesti